EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb III.kerület

Parkolás számokban: csaknem ezren kaptak büntetést

Az éles parkolás rendszer elindulása óta, október 2−8. között 923 esetben szabtak ki pótdíjat – tájékoztatott a Lokál megkeresésére az óbudai önkormányzat. Összesen 29 ezernél is több alkalommal fizettek ugyanezen időszak alatt. Mindez azt jelenti, hogy az autójukat leparkoló sofőrök csupán három százaléka kapott büntetést azért, mert nem váltott vagy távozás előtt lejárt a jegye. Ők legjobb esetben 13 órányi parkolásnak megfelelő összegről kénytelenek lemondani a hatóság javára, rosszabb esetben 41 órányiról.

parkolás, bírság, illusztráció (Fotó: MTI)

Ez is Mikulás-csomag, de nem a Mikulás hozza (Fotó: MTI)

– Tekintettel a két hónapos tesztidőszakra, valamint a figyelemfelhívó kampányunkra, senkit sem érhetett váratlanul a fizetős parkolás bevezetése – írta a III. kerületi önkormányzat. Érthető okokból egyébként az 5-ös övezetben (ez az olcsóbb, itt óránként 175 forintot kérnek) több a parkolás: az itteni 11 ezer férőhelyen 15 ezer 267 jegyváltás történt, míg a 4-esben kialakított (265 forint egy órára) ezer parkolóba alig 1800-an húzódtak le az autóikkal. Legtöbben egyébként – mintegy 17 ezren – mobilon keresztül indítják a jegyvásárlást, 12 ezren pedig az érmékre voksolnak.


Az éles rendszer mindenesetre nem indult zökkenőmentesen, a hónap eleji startkor ugyanis szerverzavar támadt, emiatt 8−11-ig nem lehetett használni az Óbuda-kártyát. Az ennek betudhatóan kiszabott bírságokat törölték. Azóta viszont csak lokális, egy-egy gépet érintő panasz merült fel, rendkívüli eseményt nem tapasztaltak.

Kapcsolódó Cikkek