2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb X.kerület XIV.kerület XVI.kerület

Pirog-da az Örs tőszomszédságában

Pirog-da teszt ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Demeter fivérek, Ferenc (balra) és Zoltán
( Fotó: Sáfár Tibor)

Egyik reggel arra ébredt Demeter Ferenc, hogy pirogot fog készíteni. Nem tudni, hogy az orosz nagyszülői vérvonalnak vagy az isteni szikrának köszönhető-e, de ma már az otthon kikísérletezett ízek legendaszámba mennek.

Az Örs vezér tértől alig két percre, izgalmas látványkonyhával várja a Pirog-da az ínyenceket.


A Demeter fivérek, Ferenc és Zoltán ugyan saját bevallásuk szerint nem voltak jók oroszból, de ma már mindketten az orosz ízek mesterei. Ferinek úttörő szerepe van abban, hogy a balkáni kulinária egyre elterjedtebb nálunk is a gasztrofronton.

Pirog-da teszt ( Fotó: Sáfár Tibor)

A titkos receptet csak a tulaj ismeri ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Egyik reggel arra ébredtem, hogy pirogsütésből fogunk élni. Ennek lassan több mint tíz éve. Otthon kísérleteztem ki az első pirogokat és a családon teszteltem – mesélt a kezdetekről Demeter Feri. Befutott az öccse, Zoltán is, aki ma már társa az üzletben. – Nálunk a gyerekek is imádják, a lányom a csokisra, a fiam a húsosra esküszik – csatlakozott a beszélgetéshez az ifjabb Demeter.


A balkán burgerekbe rakott pljeskavicának csakúgy, mint a húsos pirog töltelékének, titkos a receptje, egyedül Ferenc ismeri, aki minden reggel a hozzávalók bekeverésével indít. A kínálatban tizenegyfajta sós és ötféle édes pirog szerepel.

Pirog-da teszt ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kolléganőnket a  túrós-csokis-meggyes vette le a lábáról ( Fotó: Sáfár Tibor)

− Az édes tésztája egy kicsit a fánkra hasonlít. Most egy túrós-csokis-meggyest csinálok − kacsintott kollégánkra Ferenc, miközben könnyed kezekkel, frissen kinyújtotta a tésztát, megtöltötte, kisütötte és feltálalta. Megkóstoltuk. Egy szó van rá: mennyei!

− A vendégek előtt készítünk szinte mindent, frissen. Itt nincs fagyasztó, mert nincs rá szükség. Nálunk senki nem kap még a krumpliból sem mirelitet − árulta el Zoli, és megsúgta, neki most új kedvence van, a szoljanka leves, ami szintén egy orosz specialitás.

A Demeter fivérek balkáni konyhájának egyébként akkora sikere van, hogy közösségi oldalukon a nyitást követő harmadik napon már több mint 18 ezer követőjük volt.

Kapcsolódó Cikkek