EUR: 337,87 Ft
CHF: 317,19 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület

Szabad a pálya, használható a tisztás

Focipálya, öt tűzrakóhely, padok, esőbeálló, futópálya várja azokat, akik a Tünde, Álmos és Frangepán utca találkozásánál kezdődő erdőterületen frissen kialakított tisztáshoz érnek. A hétvégén átadott területet bárki díjmentesen használhatja.

Tünde Park átadása (Fotó: Keresztesi Balázs)

Rotyog az első főtt étel a parkban
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Szerettük volna, hogy vegyes fafajok alkossák a területet, ne csak akác – beszélt lapunknak Dömötör István alpolgármester arról, hogy mi okozta a legnagyobb fejtörést a Tünde Park névre keresztelt tisztás kialakítása során. – Az egyetlen nehézséget az akácos jelentette, amelynek föld alatti gyökérrendszere teljesen behálózza a területet, és ezen kellett például a focipályát létrehozni. A Pilisi Parkerdőgazdaság szakemberei megoldották, hogy ne nőjön újra az akác.


Tünde Park átadása (Fotó: Keresztesi Balázs)

A focipályát is bárki használhatja
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Az oktatásra is odafigyeltek, olyan táblákat helyeztek ki, amelyek az ösvényeken és a tisztáson is arról tájékoztatják az arra járót, hogy milyen növény- és állatvilággal rendelkezik az erdő. Olyan ösvényeket is kialakítottak, amelyek mentén futni lehet, a megtett távokat pedig kilométertáblák jelzik.

– Külön felügyeletet nem kap a tisztás, bízom benne, hogy aki idejön, tiszteli annyira a helyet és azt a munkát, amit belefektettünk, hogy nem okoz kárt – fogalmazott az alpolgármester. – A közterület-felügyelőkkel és mezőőrökkel már természetesen egyeztettünk, szenteljenek kiemelt figyelmet a területnek, hogy megelőzzük a rongálásokat.


Erdészetileg a parkerdőgazdaság illetékesei ellenőrzik majd a tisztást, tartják karban a területet. Dömötör hozzátette, program szerint haladnak, minden évben szeretnének egy hasonló jellegű fejlesztést.

– Több összefüggő erdőterület van a kerületben. A sokak által ismert Péterhalmi erdő karbantartása rendszeresen nagy összeget emészt fel. A bevezető utak lezárásával elsősorban az illegális hulladéklerakást és a falopást szeretnénk visszaszorítani.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.