2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb XX.kerület

Szennyező anyag jutott ki Erzsébetre?

Kül- és beltéri pormintákat vizsgált a Greenpeace a Budapesti Vegyiművek volt Illatos úti telepének környékén, hogy feltérképezze, kijuthattak-e az ott tárolt vegyi anyagok, illetve a terület szennyezett talajában lévő vegyületek az üzem környezetébe. Bár a volt BVM területén található több ezer tonnányi veszélyes hulladékot június elején elkezdték elszállítani, a hordók egy része még a helyszínen van – hangzott el a Greenpeace sajtótájékoztatóján. A tizenegy mintából tíz esetben kimutatható volt a DDT (nagy hatású rovarméreg) vagy annak bomlástermékei. Ezek közül a XX. kerület BVM felé eső részén vett mintában kiugró mennyiségben találtak szennyezett anyagot.
A DDT és bomlástermékei származhattak a vegyiművek telephelyéről, hiszen ott korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ez az anyagcsoport a határérték több mint ötszázszorosában van jelen a talajban. A DDT-t még az 1968-as betiltása után is széles körben használta a mezőgazdaság, ezért kiskerti felhasználása is előfordulhatott, ez azonban a lakótelepeken és a lakásokban nem volt jellemző.
(fotó: greenpeace)

(fotó: greenpeace)

 

– Van azonban két szennyező anyag, amelyeket ugyan kis mennyiségben talált a Greenpeace, de szinte biztos, hogy a BVM területéről jutottak ki. Ezeket ugyanis a hétköznapi életben nem használták, a BVM területén azonban nagy mennyiségben tárolták őket. Ezek a DNBS (4-klór-3,5-dinitro-benzoesav), illetve a trifluorometil-benzaminok (más néven amino-benzotrifluoridok). Ezen veszélyes anyagok irritatívak, lenyelve mérgezőek – közölte a környezetvédő szervezet. Mindkettőből találtak Pesterzsébet területén.


– A mintavétel nem reprezentatív. A mérések célja pusztán annak vizsgálata volt, hogy egyáltalán kikerülhetett-e a Budapesti Vegyiművek területéről a szennyezés és elérhette-e a lakott területeket. A mérések eredménye ezt valószínűsíti – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó Cikkek