2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld

Több mint hétezer tiltott határátlépőt fogtak el kedden

Összesen 7081 embert fogtak el kedden tiltott határátlépés miatt – közölte szerda reggel honlapján a rendőrség.

Részletek említése nélkül azt közölték: egy ember ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.


Az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője elmondta: az illegális bevándorlók zöme Horvátország felől érkezett: Zákánynál 5305-en, Beremendnél 1765-en lépték át a magyar határt, míg Szerbia felől – a határzárnak köszönhetően – csupán nyolcan érkeztek.

Jelezte: január elseje óta összesen 373 490 illegális bevándorló érkezett az országba schengeni külső határon; eddig összesen 703 ember ellen rendelt el nyomozást a rendőrség határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt, 22 esetben megrongálás, 681 esetben pedig tiltott átlépés miatt.

A műsorban Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal általános főigazgató-helyettese elmondta: az év kezdetétől kedd éjfélig 176 388-an nyújtottak be Magyarországon menedékjogi kérelmet, kedden ebből nyolcat; közlése szerint a legtöbben szíriainak vallják magukat, őket követik az afgán állampolgárok.

Mint mondta, 622-en tartózkodtak a befogadó intézményekben, a határzár tiltott átlépése miatt elrendelt kiutasítás miatt eddig 446 ember került idegenrendészeti őrizetbe, ez a szám kedden kettővel emelkedett.

Kapcsolódó Cikkek