2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Életmód

Tokody Ilona a balatoni halra szavaz

Budapest, 2010. március 25. Tokody Ilona Kossuth- és Bartók-Pásztory díjas énekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja. A felvétel a Bartók-Pásztory díjak átadásán, a Zeneakadémián készült. MTI Fotó: Kollányi Péter


MTI Fotó: Kollányi Péter

Igenis egyesülhet egy ételben a szegedi és a bajai halászléfőző hagyomány, még balatoni hal felhasználásával is. Ilyen és ehhez hasonló titkok derülnek ki az Így főz Magyarország című receptkönyvből.

 Édesapámtól tanultam elkészíteni ezt a halászlét, és még egy fontos dolgot: hogy kétszer ugyanúgy soha nem sikerül megfőzni egy ételt – mondta el Tokody Ilona világhírű operaénekesnőnk, aki a most megjelent, Így főz Magyarország című kötetben adta közre különleges, szegedi-bajai halászléje családi receptjét.


Ami az alapanyagokat illeti, a művésznő így nyilatkozott:

 A legjobb a balatoni hal. Én pontyból és szürkeharcsából készítem.


A recept – mint arról már az étel neve is tanúskodik – azért is különleges, mert két szempontból egyesíti a tiszai és a dunai, vagyis a szegedi és a bajai halászlé elkészítésének hagyományait: a főzés módjában és a tálalásban.

Tokody Ilonával együtt összesen 77 híresség – köztük Vidnyánszky Attila színházi rendező, Erdélyi Claudia és Bényei Ildikó televíziós műsorvezető, Tőkés László református püspök, Besenyei Péter műrepülő, Görbicz Anita kézilabdázó és három borász, Dúzsi Tamás, Bock József és Szepsy István – osztja meg egy-egy kedves ételének elkészítési módját az olvasóval.

A könyv szerkesztője és a hírességekkel készült interjúk szerzője, Őszy-Tóth Gábriel elárulta: az Így főz Magyarország egy válogatás az elmúlt nyolc évben megjelent interjús receptkötetekből, amelyekben honatyákat, sportolókat, polgármestereket, borászokat, művészeket „lestek meg” a konyhában. A mostani kiadványban kizárólag magyaros ételek szerepelnek, és a szerkesztő úgy állította össze az anyagot, hogy abban Nagy-Magyarország valamennyi régiója képviseltesse magát jellegzetes ízeivel. Az ételkínálatot természetesen borajánlat teszi teljessé – kizárólag magyar borokból.

– A bor fontos. Bor mellett megnyílnak az emberek, kellemes beszélgetések kezdődnek el, és elsimulnak a problémák. Lehet, hogy a parlamentbe is inkább borászokat kellene delegálni? – tette fel a költői kérdést tréfásan Őszy-Tóth Gábriel, aki elárulta, már készül következő könyve, amelyben olimpikonok és paralimpikonok főznek.

Tokody Ilona halászlé

Tokody Ilona szegedi-bajai halászléjének receptje

Hozzávalók (6 fő részére)

– 1 kg ponty

– 1 kg szürkeharcsa

– 2 db vöröshagyma

– 4 adag gyufatészta

– 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika

– só

Elkészítése

Az alapléhez filézés után maradt csontok, gerincek halfejek kerülnek. Minden kiló csonthoz egy nagyobb fej karikára vágott vöröshagyma jut, egy liter vízzel és 15 gramm sóval. Tehát a halcsontokat a hagymával, sóval és annyi vízzel, hogy ellepje a csontokat, feltesszük főni. Az alaplét addig főzzük, amíg a húsanyag látványosan le nem válik a csontokról. Ezután az egészet leszűrjük. A besózott, körülbelül 3-4 centiméter szélesre szeletelt halhúst egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk pácolódni. A leszűrt alaplevet bográcsban felforraljuk annyi pirospaprikával, ahány liter alaplevünk van. Körülbelül 20 percig forraljuk, és ezután kerülnek bele a különböző fajtájú halhússzeletek. Mérsékelt lángon főzzük tovább még 20 percen keresztül. Arra vigyázzunk, hogy ne kevergessük, hanem inkább rázogassuk, hogy ne törjön össze a hal. A kifőtt, puha halszeleteket külön tálba helyezzük és melegen tartjuk. A levet harmadszorra is felforraljuk még 20 percen át. Bajai szokás szerint erős tűzön kifőzzük a gyufatésztát és a leöblített gyufatésztára öntjük a levet, majd ezt követően a halszeleteket külön fogyasztjuk el, második fogásként. Szegedi szokás szerint lehet kenyérrel is fogyasztani a húst is tartalmazó halászlevet.

Kapcsolódó Cikkek