EUR: 339,50 Ft
CHF: 319,46 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Trumpék a Secret Service védelme alá kerülnek

Donald Trump és Ben Carson, az amerikai republikánusok két legnagyobb támogatottságú elnökjelölt-aspiránsának 24 órás védelem alá helyezését kezdeményezte az elnökök biztonságáért is felelős szolgálat, a Secret Service – közölte hétfőn a Fox New televízió.

A szolgálat hétfőn levélben kérte a kongresszus vezetőit, hogy hagyják jóvá a két politikus védelmét, ami több váltásban 260 ügynököt venne igénybe. A törvényhozás hagyományosan jóvá szokta hagyni az ilyen kéréseket.


A Fox News szerint elsőként a nyugalmazott idegsebész Carson fordult személyi biztosításért a Secret Service-hez, ellene irányuló fenyegetésekre hivatkozva. Az eddig a saját testőreire támaszkodó Trump szintén szövetségi oltalomért folyamodott. Egy múlt heti, a Fox Newsnak adott interjúban azt állította, hogy azt már rég megkapta volna, ha demokrata lenne.

Noha ritkán fordul elő, hogy a pártjuk hivatalos elnökjelöltségét még el nem nyert politikusok állami védelmet kapnak, a Secret Service a fenyegetettségük szintjét mérlegelve nem egyszer tett már kivételt. Az utóbb az Egyesült Államok első afroamerikai elnökévé választott Barack Obama szenátor például még 2007-ben, jóval a demokrata jelöltség megszerzése előtt kapott testőröket az őt ért fenyegetések miatt.


A 2012-es választási évben Mitt Romney szintén azelőtt kapta meg a személyi biztosítást, hogy republikánus elnökjelöltté választották volna; neki ezt a New Hampshire-i előválasztási fordulóban aratott győzelme után ajánlotta fel a Secret Service. Pártbeli vetélytársa, az afroamerikai Herman Cain még 2011 novemberében védelem alá került, ő azonban több állítólagos szexuális zaklatási és házasságtörési ügy miatt még decemberben visszalépett a választási küzdelemtől.

Hillary Clinton volt külügyminiszternek, a demokrata elnökjelölt-aspiránsok listavezetőjének már first lady kora óta jár a Secret Service védelme, amelyet a kampányútjai során igénybe is vesz.

A belbiztonsági és a pénzügyminisztérium alá rendelt, 4400 főt számláló Secret Service ismertebb feladatai közé tartozik a hivatalban lévő és a volt elnökök, valamint az alelnökök és elnökjelöltek, a családtagjaik, az Egyesült Államokba látogató külföldi vezetők, valamint – külön megállapodás alapján – a külföldi nagykövetségek védelme. A szervezet részt vállal a pénz- és állampapír-hamisítás elleni küzdelemben, valamint a jelentősebb csalások kivizsgálásában is.

Kapcsolódó Cikkek