2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Tüntetések és összecsapások a menekültek miatt Drezdában

Nagyszabású tüntetést tartott hétfő este a németországi Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom megalakulásának első évfordulója alkalmából. Az idegen-, bevándorlás-, menekült- és muzulmánellenes mozgalom ellen is sokan tüntettek, és összecsapások is voltak, a hétfő késő esti adatok szerint egy ember súlyosan megsérült.

A Szászország tartományi főváros rendőrsége a szokásos hétfő esti Pegida-felvonulásról, a “számháborút” elkerülendő, nem közöl létszámbecslést, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videofelvételek elemzése alapján valamennyi demonstrációról készít becslést. Szerintük ezúttal a Pegida hívei 15-20 ezren lehettek, ellenük pedig 15-19 ezren tüntethettek.


Drezda, 2015. október 19. Angela Merkel német kancellárt euró jelű karszalaggal, náci egyenruhában ábrázoló fotóval tüntetnek a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a PEGIDA német mozgalom támogatói Drezdában 2015. október 19-én, a PEGIDA létrejöttének első évfordulóján.  (MTI/EPA/Michael Kappeler)

Drezda, 2015. október 19.
Angela Merkel német kancellárt euró jelű karszalaggal, náci egyenruhában ábrázoló fotóval tüntetnek a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a PEGIDA német mozgalom támogatói Drezdában 2015. október 19-én, a PEGIDA létrejöttének első évfordulóján. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

A Pegida gyűlésén fellépett szónokok éles szavakkal bírálták a kormány menekültpolitikáját. A tömegben sok transzparens volt látható, az egyiken Angela Merkel kancellárt náci egyenruhát idéző uniformisban ábrázolták.

Az ellentüntetők az Uszítás helyett szívvel (Herz statt Hetze) nevű akciószövetség szervezésében tiltakoztak. A két csoportot nagyjából ezer rohamrendőr tartotta távol egymástól.


A két rendezvény nagyobb rendbontás nélkül zajlott le, de előtte és utána voltak incidensek. Ismeretlenek megtámadtak és súlyosan megsebesítettek egy férfit, aki a Pegida-demonstrációra igyekezett. Az első hírek szerint vasrúddal verték össze, később a szászországi tartományi rendőrség ezt az értesülést cáfolta a Twitter-oldalán.

A demonstrációk után a város több pontján voltak kisebb összetűzések szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok között.

A tartományi rendőrség röviddel este 11 óra előtt megjelent Twitter-üzenete szerint “lassan visszatér a nyugalom” Drezdában.

“Az este sajnos nem volt erőszaktól mentes”- tették hozzá.

Kapcsolódó Cikkek