EUR: 339,23 Ft
CHF: 318,32 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XIX.kerület

Újabb kert a betonrengetegben

Újabb 29 kis parcella tulajdonosa termelheti már magának a zöldséget, gyümölcsöt a panelek árnyékában, ugyanis már a negyedik közösségi kertet adták át Kispesten. Az Árnyas Kert nehezebben épült meg, mint elődei, a kivitelezés egyebek mellett lakói ellenállásba is ütközött. Bérlői már nyáron elkezdhettek dolgozni a kisméretű földeken, a múlt héten pedig ünnepélyes keretek között vehették birtokba a területet.

Árnyas kert átadás Kispesten Közösségi kert ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Végre lehet kertészkedni, háttérben a Köki Terminál
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Sokáig úgy tűnt, már soha nem készül el a negyedik közösségi kert a Köki Terminál tőszomszédságában, a korábbi KRESZ-park helyén. Az Eötvös és Kosárfonó utca közötti szakaszon a kivitelező egyéb kerületi munkái miatt lassan haladt a projekt, ráadásul a közelben élő lakók közül sokan ellenezték.


– Most is eljöttek a megnyitóra a tiltakozók, gyülekeztek páran, aztán szétszéledtek – mondta lapunknak az Árnyas Kert névre keresztelt terület kertvezetője, Helfné Szabó Zsuzsanna az ünnepélyes átadón. – Olyan kifogásaik voltak, hogy ezzel nagy zöldterületet vettünk el tőlük, a kutyások a megmaradó, kisebb helyre szorulnak be, hangoskodás lesz éjszaka, tömeget vonz majd, a közeli forgalmas út káros anyagokat juttat a termelt növényekbe, amibe belebetegszenek majd a fogyasztóik. Nehezményezték továbbá, hogy régóta kérik, legyen közvilágítás a közparkban, miért nem inkább arra költötték a pénzt. A polgármester mindenkinek válaszolt, és végre most átadhattuk a kertet.

Árnyas kert átadás Kispesten Közösségi kert ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Boldogan vezetett körbe a területen a kertvezető
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Zsuzsanna másfél évig marad a posztján, a kertészmérnök elsősorban szakmai segítséget nyújt a tagoknak, mikor mit és hogyan ültessenek, miként védekezzenek a károkozók ellen. Ezt követően a csoport tagjai maguk közül választanak majd új vezetőt.


A betonrengetegben megbúvó közösségi kertek egyre népszerűbbek, sokak számára pótolják azt a hiányt, amit a panelélet magában hordoz, és családjuk számára megtermelhetik a zöldséget, gyümölcsöt. Végül az Árnyas Kert is elkészült, melynek kialakítása – kerítés és a fa ágyáskeretek építése, a terület feltöltése termőfölddel, információs tábla készítése, locsolóvíz-hálózat kialakítása – 4,2 millió forintba került. Most már 29 darab 6,5 négyzetméteres parcellában folyik a munka.

Árnyas kert átadás Kispesten Közösségi kert ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Alaposan szemügyre kell venni mindent
( Fotó_ Sáfár Tibor)

A bérlők már el is kezdtek összebarátkozni, ha valaki épp nem tud kijönni locsolni, az új szomszédok szívesen segítenek egymásnak. Edina kislányával, Rebekával a Toldy utcából jár ki mindennap gondozni új kertjüket. A kicsi most még a „gazolásban” jeleskedik, amit ér, kitép.

– Vidékről költöztem a fővárosba, hiányzott a kert – mondta az anyuka, majd büszkén mutatta eddigi sikereiket. – A karalábénk, paprikánk, paradicsomunk és zellerünk nagyon szép, spenótból kétszer szedtünk, és a spagettihez nagyon jó volt a házi bazsalikom.

Árnyas kert átadás Kispesten Közösségi kert ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Edina kislánya pár év múlva értékeli majd igazán a friss termést
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Andreáék két kerttel is büszkélkedhetnek, édesanyja épp mellette gondozza a magáét.

– Mi is vidékről jöttünk, nekünk is jólesik, hogy egy kicsit kertészkedhetünk – mondta az anyuka, aki már korábban is szeretett volna csatlakozni a kezdeményezéshez, de most időben jelentkeztek. – Szépen nő a répa, és babból is összejön három-négy levesre való. Jövőre jalapeñopaprikát szeretnénk termeszteni, csiliből már jól állunk.

Árnyas kert átadás Kispesten Közösségi kert ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Andrea kislányával nagyon aktív volt
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.