2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb IX.kerület

Vászonmadár a lakótelepen

Felavatták Louis Blériot francia pilóta, mérnök szobrát a József Attila lakótelepen. A pilóta 106 évvel ezelőtt innen, az akkor még katonai gyakorlótérként működő területről először szállt fel repülővel Magyarországon.

Louis Blériot szobrának avatási ünnepség Dr. Simicskó István - honvédelmi miniszter Dr. Bácskai János - Ferencváros polgármestere   (Fotó: Máté Krisztián)

Simicskó István, Bácskai János és Eric Fournier avatta fel a szobrot
(Fotó: Máté Krisztián)

„Tengernyi néptömeg, jóformán egész Budapest jelenlétében, a gyönyörű verőfényes vasárnapi délutánon röppent föl Blériot pompás vászonmadara és beléfúrta géptestét a Rákos fölött aranyló magyar levegőégbe”– írta a Budapesti Hírlap 1909. október 19-én. Louis Blériot ekkor már világhírű volt, hiszen azon a nyáron átrepülte a La Manche csatornát. A Magyar Aero Club meghívására október 17-én csaknem 200 ezer néző előtt tartott bemutatót a mai József Attila lakótelep területén.


Louis Blériot szobrának avatási ünnepség   (Fotó: Máté Krisztián)

A szobor méretileg pontos mása az egykori gépnek
(Fotó: Máté Krisztián)

– Egy a lakótelepen lakó idős úrtól kaptunk levelet, amelyben azt kérdezte: tudjuk-e, hogy Louis Blériot innen szállt fel először Magyarország területéről – mesélte a Lokálnak Bácskai János, Ferencváros polgármestere. Az önkormányzat úgy vélte, érdemes ennek az eseménynek emléket állítani, így készült el Kontúr András szobrászművész alkotása, amely Blériot-ot ábrázolja a gépében ülve. – Olyan jó büszkének lenni! Ez a szobor a József Attila lakótelep érdekessége  – szögezte le Bácskai János, aki a szoboravató ünnepségen felidézte, hogy  a korabeli tudósítások kiemelték, francia pilóta soha nem szállt fel olyan szimpatikus közönség előtt, mint Budapesten, ezért végzett három repülést, pedig csak 15 percig kellett volna a levegőben maradnia.

üllői úti katonai gyakorlótér

A korabeli fotón jól látszik, mennyien voltak kíváncsiak az eseményre, és hogy milyen apró volt a repülőgép

Simicskó István honvédelmi miniszter a szobor avatásán hangsúlyozta, hogy fontos megemlékezni azokról az emberekről, akik nemcsak nekünk, magyaroknak, nemcsak a franciáknak, hanem az egész emberiségnek fontosak, hiszen példaképpé váltak.


– Sokan álmodnak arról, hogy pilóták legyenek vagy olyan dolgot hozzanak létre, ami használ a közösségnek – mondta a miniszter, hozzátéve: vannak, akiknek valóra válnak az álmaik, akik kellő időben tudással, bátorsággal alkotnak. Simicskó István szerint a Blériot-szobor arra ösztönöz, hogy mindenki alkosson, tegye a dolgát és minél magasabb színvonalon végezze a munkáját. Eric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is megtisztelte jelenlétével a szoboravatást. A diplomata arra buzdította a jelenlévőket, hogy mint Louis Blériot, legyenek bátrak, valósítsák meg álmaikat.

Bácskai János lapunknak azt is elmondta, tervezik, hogy a szobor mását legyártatják és kihelyezik a közeli játszótérre, hogy a gyerekek bátran megmászhassák.

Kapcsolódó Cikkek