2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb X.kerület

Veszélyben rájuk számíthatunk

A Dr. Sztanek Endre Alapítvány tíz éve a lakosság védelmében dolgozik, célkitűzése, hogy növelje az emberek biztonságát, csökkentse a katasztrófák hatásaival szembeni kiszolgáltatottságukat, illetve hogy felkészítse a lakosságot arra, mit kell tenni veszélyhelyzetben.

szea2 szea3 szea4

– Polgári védelemmel és tűzmegelőzéssel foglalkozunk. Kőbányai székhelyű az alapítvány, az elsődleges mozgási területünk Közép-Pest, azaz az V. kerülettől a X.-ig – tájékoztatott Dániel Zoltán, a kuratórium titkára. – Mivel azonban a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet tagszervezete vagyunk, az egész főváros területére, illetve az agglomerációba is tudunk menni. Leggyakrabban lakosságvédelmi beavatkozásokra hívnak minket, például ha bombát találtak valahol, és a környéket ki kell üríteni, vagy az Andrássy úti palotatűznél mi alakítottunk ki biztonságos befogadóhelyet azoknak, akiket a tűzoltók kimenekítettek. Felkészültünk az élelmezésükre, arra, hogy esetleg alvásra alkalmas lehetőséget kell ott biztosítanunk, és pszichológia segítségnyújtásra, valamint tájékoztatásra is volt lehetőség. Amikor az Almássy téren több mint 20 robbanószerkezetet találtak, mi foglalkoztunk az 1500 kitelepített emberrel. A 2013-as árvíz idején a Hungexpo területén a katonákkal mi alakítottuk ki a befogadóállomást – sorolta eddig sikeresen elvégzett munkáikat Dániel Zoltán.


A Dr. Sztanek Endre Alapítvány minden tagja önkéntes, saját munkája mellett vállalja, ha kérés érkezik, azonnal munkába áll mások megsegítésére. Teljesítményüket tavaly Nemzeti Minősítéssel ismerték el.

–  A helyszíni segítségnyújtások mellett rendszeresen járunk intézményekbe oktatni, foglalkozást tartunk óvodáskortól középiskolás korig, illetve lehetőség van nálunk eltölteni az 50 órás közösségi szolgálatot. Nagyon szeretnénk, ha ezek a fiatalok később úgy döntenének, hogy csatlakoznak hozzánk.


Az Alapítvány Polgári Védelmi Múzeumot is működtet a Bebek utcában.

– Ez egy interaktív tárlat, azt szeretnénk, ha a látogatók közvetlen közelről megtapasztalnák a polgári védelem történetének eszközeit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.