EUR: 337,20 Ft
CHF: 317,83 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb IV.kerület

Világszép városházánkról mesélt a polgármester

újpestWintermantel Zsolt polgármester személyes hangvételű posztjában gyakorlatilag rögtönzött történelemórát tartott gyönyörű városházánkról. Facebook-bejegyzéséből az is kiderült, hol üzemelt az Újpesten játszódó Kártyavár című Babits-regényben szereplő kávéház.

– Büszkeségünk, a gyönyörű városháza nem sokat változott az elmúlt több mint száz évben, ami az építészek kiváló terveinek, az utókor gondoskodásának és a felújításoknak köszönhető. Jórészt a funkciók is maradtak, mindössze a földszinti üzletek tűntek el – írta a polgármester. – Személy szerint elmondhatatlanul büszke vagyok, nemcsak arra, hogy világraszóló szépségű a városházánk, de arra is, hogy ez az építészeti remekmű a munkahelyem.


Újpest, IV. kerület, 4. kerület, Városháza

– Némi változás történt az eredeti tervekhez képest a hasznosításban, hiszen itt kapott helyet annak idején a járásbíróság és az alagsorban a börtön is. (Ez utóbbi ma egy sokkal kellemesebb funkciót lát el: itt működik a Club14.) Ezenkívül a téglavörösre vakolt, világos mészkővel díszített községháza földszinti helyiségeit üzleteknek adták ki. Ez jól látszik ezen az 1910 körül készült képeslapon is. Az épület felénk eső oldalán mészárosüzlet, cipőáruház, az épület sarkán pedig a Tejcsarnok Szövetkezet boltja volt. Az Újpesten játszódó Kártyavár című Babits-regényben szereplő kávéház is itt üzemelhetett – derült ki a posztból.

– A díszes, eklektikus épület, amely a századforduló egyik jelentős alkotása volt, számos szecessziós jegyet is magán visel. Oromzatát a Nagy Károly-legendákból ismert Roland vitéz szobrával díszítették, ami a városok törvényhatósági jogait jelképezte, a hátsó homlokzathoz tartozó erkély alatt pedig kis teret alakítottak ki, ahonnan a járásbíró intézhetett szózatot az egybegyűltekhez (ma pedig a legnépszerűbb sztárok szórakoztatják időről időre az újpestieket.)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek