EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Világszerte megemlékezéseket szervez a Balassi Intézet a forradalom tiszteletére

Világszerte koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal és irodalmi előadásokkal színesített megemlékezéseket szervez a Balassi Intézet az 1956-os forradalom tiszteletére – áll az intézmény MTI-hez eljutatott közleményében.

A New York-i Magyar Kulturális Központban szervezett csütörtöki ünnepség idén is az állampolgársági eskületétellel kezdődik. A megemlékezést Kumin Ferenc főkonzul nyitja meg, majd Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mond beszédet, emellett Magyar Versmondók Egyesületének támogatásával Pankotay Péter, Lutter Imre és Csonka Tünde mutatják be Szabadnak születtem című zenés versszínházi darabjukat.


Az osztrák fővárosban a Collegium Hungaricum Bécs épületében tartanak ünnepi fogadást csütörtökön, az eseményen Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, volt külügyminiszter mond ünnepi köszöntőt, valamint Franz Schubert Esz-dúr vonósnégyeséből Visky Klára, Elena Semonova, Gabriela Hinrichs és Wolf Anna ad koncertet.

Az olasz fővárosban szintén csütörtökön a Római Magyar Nagykövetség, a Szentszéki Magyar Nagykövetség és a Római Magyar Akadémia közösen koszorút helyez el a Via de’Cestari 34. szám alatti épületnél, amely az 1956-os menekült diákok kollégiumaként szolgált. Október 23-án a Római Magyar Akadémia dísztermében Liszt Ferenc műveit játssza a tehetséges fiatal zongorista, Ránki Fülöp.


Október 23-án pénteken a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában Csete Örs fotóművésznek az 1956-os események túlélőiről készített portréiból nyílik kiállítás. A tárlat azokat a finn aktivistákat is bemutatja, akik a magyarokhoz fűződő szolidaritásból, saját életüket is kockáztatva hazájukban ellenálltak, tüntetéseket szerveztek. A megnyitó ünnepségen fellép a magyar származású zongoraművész, Virva Garam és a hegedűművész Mervi Myllyoja.

Az Isztambuli Magyar Intézetben Szőllőssy Balázs író, költő török nyelven tart előadást a forradalom eseményeiről, majd beszélgetést rendeznek az 1956-os versekről, valamint azok hatásairól. A megemlékezés után Goda Krisztina Szabadság, szerelem című filmjét vetítik le török felirattal.

A Pekingi Magyar Intézetben az Ebony Duó ad klasszikus zenei koncertet október 23-án, míg a Collegium Hungaricum Berlin épületében Németországban első alkalommal vetítik le Pigniczky Réka Hazatérés című dokumentumfilmjét. Emellett megemlékezéseket tartanak a Balassi Intézet szervezésében többek között Bukarestben, Budapesten, Londonban, Moszkvában és Pozsonyban is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó Cikkek