EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,77 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Extra

Violetta, napjaink Isaurája

isauraBrazíliában 1976-ban úgy döntöttek, hogy Bernardo Guimarães regénye alapján megfilmesítik a brazil rabszolgalány történetét, könnycseppek sokaságát csalva ki magyar tévéfüggők szemeiből. A romantikus, megrendítő, éppen ezért kellően giccsbe hajló sorozatnak a pityergésen túlmutató hatása is volt, de erről majd később.

Nem sokkal később a magyar televíziózásban is beindultak a tévésorozatok – Linda (1983), Szomszédok (1987) –, de ezek hatása messze nem volt olyan, mint a brazil hölgyé 1986-ban.


Hogy a sorozatnak milyen hatása van, jelzi egy friss történet. Egy nyugdíjasoknak szóló tévéműsor forgatásán a műsorvezető arról faggatta az idős embereket, hogy mi foglalkoztatja őket. – Annyi mindenre gyűjtünk mostanában – mondta az egyik asszony –, én szívesen adakoznék arra, hogy Isaura felszabaduljon a rabszolgasorsból” – írta az Esti Hírlap 1986. november 14-i számában.

És itt lép más dimenzióba ez az egész dél-amerikai sorozatosdi. A kereskedelmi televíziók nem csak az addig megszokottól eltérő hírműsoraikkal, hanem az orrba-szájba sugárzott szappanoperáikkal robbantak be a magyar néplélekbe (legalábbis kezdetben). Gondoljunk bele, Isaura sztoriját 39 (!) évvel ezelőtt kezdték el forgatni. És kép nélkül is tudja mindenki, aki e cikkecskét olvassa, hogyan nézett ki a kicsit bandzsi brazil leány (színésznő). A döbbenetes hatásról biztosan hosszasan és komolyan tudnának értekezni szociológusok, szociálpszichológusok, dramaturgok és pr-menedzserek.


Budapest, 2015. augusztus 29. A Disney Channel Violetta című sorozatában Violetta Castillo szerepét alakító Martina Stoessel argentin színésznő, táncos, énekes ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában 2015. augusztus 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

És amíg ők elvitatkozgatnak egymással, addig felütötte fejét a gaucho (argentin) konkurens, a tinibaba: Violetta. A tinilányok (és szerencsétlen szüleik) időszámítása újraértékelődött és az elmúlt esztendőkben az este 6 óra körül forog. Addigra ha törik, ha szakad (legyen bármi: különóra, táncpróba, nyelvóra, bevásárlás, edzés, napközi) otthon kell lenni, és a tévé elé ülni. Persze úgy, hogy anyunak még a kérdést („mit eszel vacsorára?”) is csak lábujjhegyen szabad feltennie, ha éppen Leon mélyen Violetta szemébe néz…

Nem tudom, hogy lesz-e gyűjtés e kis énekeslány stúdióalbumára (szerencsére őt nem kell felszabadítani…), de azt igen, hogy valami egészen torz irányba mozdítják el gyermekeinket ezek a műtinis sorozatok. Egyelőre csak a „violettás” iskolafüzeteket kell a szerencsétlen szülőnek megvennie (évekkel ezelőtt még a High School Musical volt a divat, emlékeznek?). De ki tudja, hogy mit hoz a következő évad. Francescás-ludmillás karkötőt, telefontokot?

Nem tudom. Csak azt, hogy ez a szerencsétlen Violetta nagyon szörnyen énekel. Ez ad egy kis reményt. Hogy az egészséges hallás meggátolja ifjainkat, hogy teljesen belebutuljanak ebbe a sorozatba.

Ami annyira, de annyira távol van a közép-európai tinimindennapoktól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Jövőre ismét koncertet ad Magyarországon Tom Jones. A világhírű walesi énekes 2019. június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel és adja elő legnépszerűbb dalait – közölte a szervező Live Nation pénteken az MTI-vel.

 • Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Ultranagy teljesítményű téli abroncsokat kaptak a MOL Limo Mercedes-Benz modelljei. A flotta prémium autóira a Hankook kifejezetten felsőkategóriás személygépkocsira fejlesztett termékei kerülnek, amelyek még tovább emelik a vezetési élményt.

 • Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Az advent tökéletes periódus arra, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, megálljunk, pihenjünk, feltöltődjünk, önmagunkkal, családunkkal, barátainkkal hangolódjunk békességben az év legszebb ünnepére, a Karácsonyra!

 • Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet

  Ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet Ákos december 14-15-én. A népszerű előadó, dalszerző idén ősszel négyszámos stúdióanyagot jelentetett meg, ami a jövőre tervezett következő album előfutára.