2020. február 17., hétfő
Donát

Sport

Zárt kapuknál megszűnik a hazai pálya előnye

Nyomasztó – jellemezte tapasztalatból a Lokálnak egy szóval egy zárt kapus labdarúgó-mérkőzés hangulatát Egervári Sándor egykori szövetségi kapitány. Nemzeti csapatunk október 8-án nézők nélkül kénytelen lejátszani a Feröer elleni Európa-bajnoki selejtezőjét.

Tórshavn, 2014. október 14. Szalai Ádám (háttal) gólt lő a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában vívott Feröer-szigetek - Magyarország találkozón a tórshavni Nemzeti Stadionban 2014. október 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Legutóbb idegenben Szalai Ádám góljával tudtunk nyerni 1-0-ra Feröer ellen (Fotó:mti)

A magyar válogatott zárt kapuk mögött utoljára 2013. március 23-án játszott tétmérkőzést. Akkor a románok elleni vb-selejtezőre Egervári Sándor készítette fel a csapatot.


– Ha a hangulatot egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: nyomasztó – mondta lapunknak Egervári Sándor. – Úgy kell felpörgetni a játékosokat, hogy a zárt kapus büntetésről nem ők tehetnek. Nekem nagyon rossz élményem van, hiszen amikor a románokat fogadtuk, második helyen álltunk a selejtezőcsoportban, ráadásul a meccsen is végig vezettünk, a lefújás előtt azonban kaptunk egy olyan gólt, amelyet szabálytalanság előzött meg. Pedig ha győzünk, kijutottunk volna a vb-re. És itt jön a képbe a szurkolói támogatás, hiszen egy telt házas meccsen a játékvezetőn is ott van a nyomás, hogy az utolsó percben lefújjon egy ilyen szituációt.

A szakember szerint a játékosoknak most újra meg kell küzdeniük ezzel a hátránnyal, ráadásul egy olyan ellenféllel szemben, amelyik – bár a hatodik kalapból sorsolták – sokkal jobban teljesít, mint korábban. – Nekik nincs veszítenivalójuk, nekünk viszont annál több. Ettől függetlenül bizakodó vagyok, és ha komolyan gondoljuk, hogy ott akarunk lenni az Európa-bajnokságon, akkor Feröert ilyen körülmények között is le kell győzni.


Budapest, 2013. március 22. Vanczák Vilmos gólja a kapuban, szemben Ciprian Tatarusanu román kapus a Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a zárt Puskás Ferenc Stadionban 2013. március 22-én. A Magyar Labdarúgó Szövetséget az Izrael elleni, 2012. augusztusi barátságos mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt marasztalta el a FIFA és kötelezte a Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés zártkapus megtartására. MTI Fotó: Illyés Tibor

Legutóbb 2013-ban, Románia ellen játszott a magyar válogatott zárt kapus mérkőzést. Akkor, bár vezettünk, az utolsó percben kapott góllal döntetlenre végződött a mérkőzés. (Fotó: Illyés Tibor/mti)

Kapcsolódó Cikkek