2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb XXIII.kerület

Zsédával írt dalt Tamás

Egyénre szabott, féléves mentorprogrammal segíti az élet bármely területén kitűnő fiatalokat a La femme 50 tehetséges magyar fiatal program. Balogh Tamás is az egyik kiválasztott. Quartetje nem csak itthon, már külföldön is sikereket ér el, tavasszal Prágában nyertek versenyt. A fiatal zeneszerző-zongorista Zsédával dolgozik együtt.

Balogh Tamás jazz zenész (Fotó: Máté Krisztián)

Balogh Tamásék múlt héten a Budapest Jazz Clubban muzsikáltak (Fotó: Máté Krisztián)

– Miért kezdett el zenélni?
– Zenész nem volt a családban, de édesapám tanult zongorázni, volt otthon egy pianínó. Állatokat tartottam, rajzoltam, festettem, már a képzőművészetire készültem, mikor egy dzsesszlemezt hallgatva jött az ötlet, hogy doboljak. Zenei szakközépbe mentem, ahol kötelező zongoratanulás is volt, amibe bele is szerettem, ki tudtam élni a kreativitásomat. Egész nap zongoráztam, saját dalokat írtam, és fel is vettek a Zeneakadémiára.


– A dobolás nem hiányzik?
– Örök szerelem lesz, de talán a kishúgomnak jobban, aki akkoriban született. Féltek is, hogy alszik majd, ha gyakorolok, de nem hogy zavarta, arra aludt el! Azóta ő is zenél.

– Miért pont dzsessz, miért nem pop vagy rock?
– Zeneszerzőnek tartom magam, nem skatulyáznám be magam a dzsesszbe. Bár a zenekarom is azt játszik, sokat merítünk a könnyűzenéből. Minden jöhet: hip-hop, rock, R’n’B, kortárs klasszikus. Sok fiataltól jön pozitív visszajelzés, mert ha megnéznek minket, nem a klasszikus dzsesszt kapják.


– Miben segít a tehetségprogram?
– Azért is jelentkeztem, hátha így többen megismerik a munkámat. A mentorom Zsédenyi Adrienn, akivel közös dalon is dolgozunk, ami nyilván populárisabb lesz, mint a korábbi műveim. Jól haladunk, már csak szöveget kell hozzá írni. Ősszel szeretnék a quartettel egy lemezt megjelentetni, amelyen több előadó is énekel majd.

– Mit szeretne még elérni a zenével?
– Még tanulok, és szeretném elvégezni a mesterképzést is. Akár taníthatok is, de ez csak nagyon távlati cél. Még nekem is tanulnom kell, jó lenne akár Amerikában továbbfejlődni. A Montreux-i dzsesszfesztiválra szeretnék egyszer eljutni és együtt zenélni a bálványaimmal, például a szaxofonos Casey Benjaminnal.

Balogh Tamás jazz zenész (Fotó: Máté Krisztián)

Balogh Tamás minden nap gyakorol (Fotó: Máté Krisztián)

 

Zsédenyi Adrienn jó véleménnyel van mentoráltjáról

Szent László Napok Zséda

Zséda

“Nyitott és erős személyiség, határozott elképzelésekkel nemcsak a világról, de a saját, zenében betöltött szerepéről is – ilyen Tamás. Nemcsak előadó, hanem dalszerző is, s ez még sokrétűbbé teszi a tehetségét és a lehetőségeit a pályán.”

 

Balogh Tamás és Soroksár

Fél éve lakik a kerületben, kötődése azonban sokkal régebbi.

– Nagyszüleim ott éltek. Ahova idén költöztünk, nagyon közel van ahhoz a játszótérhez, ahol gyerekként sok időt töltöttem. Gödöllőn és Kistarcsán is laktam már, most pedig a főváros szélén élünk. Közelebb van a nyüzsgéshez, mégis peremkerület, és egy csendes utcában lakunk.

Kapcsolódó Cikkek