2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Züllik az ukrán hadsereg

Az alkohol több ukrán katona haláléért felelős, mint a hadműveletek – derült ki egy ukrán tiszt nyilatkozatából. Közben egyre több kárpátaljai katona dezertál a züllő seregből.

Különös módon sikerült likvidálnia az ukrán hadseregnek a Jobboldali Szektor elnevezésű, az ukrán államvezetésnek sok gondot okozó szélsőséges fegyveres szervezet két tagját: a két fegyveres éppen szökésben volt, amikor szeptember 15-én összeütköztek egy katonai járművel. A balesetben mindenki meghalt, az ok pedig egészen prózai: a katonai jármű vezetője és kísérője is erős alkoholos befolyásoltság alatt állt.


Artemivszk, 2015. március 3. Ukrán katonák szállító harcjárművük tetején a kelet-ukrajnai Artemivszk település határában 2015. március 3-án. Az ukrán államfői hivatal bejelentése szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit elküldik Kelet-Ukrajna azon részeire is, ahol a tűzszüneti egyezség ellenére továbbra is harcok zajlanak. (MTI/AP/Jevgenyij Maloletka)

 

Nem egyedülálló esetről van szó. A Kárpáthír portál idézi Olekszandr Bakulin hadtestparancsnok nyilatkozatát, aki szerint ötven százalékban nem az ellenség felelős a katonák haláláért. A folyamatos italozás miatt gyakoriak a közúti balesetek, az óvatlan katonák aknára lépnek, de az sem ritka, hogy valaki a bajtársára vagy önmagára lőjön, sőt számos katonával a súlyos alkoholmérgezés végez. A hivatalos adatok szerint 2014 áprilisa óta 1930 ukrán katona halt meg, de csak 1402-en a harcmezőn.

A kelet-ukrajnai emberáldozatban súlyos részt vállal a fronttól legtávolabb eső Kárpátalja. Szeptember végén ülésezett a kárpátaljai megyei tanács koordinációs tanácsa, itt kiderült, hogy eddig 500 innen behívott katona sérült meg a háború alatt, és hetvenen vesztették életüket. Nem csoda, hogy aki tudja, elkerüli a behívást, de akadtak már dezertőrök is. Szeptember közepén 14 kárpátaljai katona hagyta el engedély nélkül a szolgálati helyét, heten később visszatértek. A hadsereg próbálja fenntartani a fegyelmet, a dezertőröket a rendőrséggel együtt keresik, és akár három évre is ítélheti őket a hadbíróság.


Kapcsolódó Cikkek