2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb XXI.kerület

96. Sólyom cserkészcsapat, jó munkát!

Csepeli cserkész csapat (Fotó: Máté Krisztián)

A 96. Sólyom cserkészcsapat Farkasalma őrse (Fotó: Máté Krisztián)

Csepelen a két világháború között több cserkészcsapat is működött: a 96. Sólyom, a 813. Ottokár Püspök, a 815. IV. Béla, majd 1943-tól a 921. Hunyadi cserkészcsapatok. Szöllősy Vágó János három és fél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy szeretné újjáéleszteni a hagyományt és folytatni a Sólymok munkáját. A csepeli cserkészcsapatnak ma már 24 tagja van.

A Királyerdőn található református templom kertjében gyerekek masíroznak, amikor odaérünk.


– Farkasalma őrs, állj! – kiálltja Panna az őrsvezető, mire a csapat rendezetten megáll. A kinti gyakorlatozást a kedvünkért felfüggesztik, és bemegyünk a közösségi szobába, ahol játékba kezdenek, míg mi Szöllősy Vágó János csapatparancsnokkal beszélgetünk. – A cserkészet alapjai 100 éve változatlanok. Ez egy önkéntes, ifjúságnevelő mozgalom, ezt sajátos módszerekkel végzi a cserkészet, az egyik alapja az őrsi rendszer. Hasonló korú és lehetőleg hasonló nemű fiatalok 4–8 fős csoportja alkot egy őrsöt, akiknek a vezetője néhány évvel idősebb, de még maga is gyerek – magyarázza János. – Folyamatosan ösztönző programokat tartunk, elsősorban a természetben. Megtanítjuk a gyerekeket, hogy képesek legyenek ellátni magukat, mert ez magabiztosságot ad nekik. Tulajdonképpen egy bicskával és néhány méter zsineggel építik a saját táborukat és tíz napig úgy tudnak élni, hogy csak egy felnőtt kell melléjük, a táborparancsnok, aki felelősséget vállal értük.

Csepeli cserkész csapat (Fotó: Máté Krisztián)

Szöllősy Vágó János csapatparancsnok síppal jelez a szabadban gyakorlatozó fiataloknak (Fotó: Máté Krisztián)

Ezalatt két újabb gyerek csatlakozik a csapathoz, ők eddig hittanórán voltak a szomszéd teremben. A hitoktatás azonban nem kötelező a cserkészeknek.


– A cserkészmozgalmat egy angol tábornok, Lord Baden-Powell of Gilwell indította el, neki az volt a meggyőződése, hogy minden vallás az emberek harmonikus együttélését szolgálja, ezért nem kötötte ki, hogy csak keresztények csatlakozhatnak. Magyarországon a történelmi hagyományok miatt a keresztény felekezetek karolták fel ezt a kezdeményezést. A hozzánk csatlakozó gyerekektől semmiféle vallásos elkötelezettséget nem várunk el, csak azt, hogy tiszteljék mások hitét és fogadják el, hogy az étkezésekkor imádkozunk. Parancsnok vagy őrsvezető azonban csak az lehet, aki gyakorolja a vallását – magyarázza a csapatparancsnok.

A játék szünetében a 12 éves Baranyi Gergely Lőrinccel kezdünk beszélgetni.

Csepeli cserkész csapat (Fotó: Máté Krisztián)

Baranyai Gergely Lőrinc (balra) és Tolnai Zsombor László egy éve cserkészkedik (Fotó: Máté Krisztián)

– Bejöttek a cserkészek az iskolába, meg van egy barátom is, aki cserkész. Megtetszett, mert szabadnak láttam őket. Egy éve eljöttem ide és nagyon jól érzem magam – mesélte a kisfiú, aki szerint bár vannak szabályok,de alapvetően mégis azt csinálhat, amit akar, és sokat lehet a természetben. – Nekem is volt egy cserkész barátom és azt éreztem, én is szeretnék olyan lenni, mint ő. A cserkészek barátságosak és befogadóak, meg viccesek – kapcsolódik be a beszélgetésbe a szintén 12 éves Tolnai Zsombor László. – Az őrs- és csapatnevek általában állatnevek, de mi a Farkasalma őrsben vagyunk, ez ugye egy állat- és egy növénynév, ebből lehet tudni, hogy a mi őrsünk vegyes, vannak benne lányok és fiúk is – magyarázzák a gyerekek, hozzátéve, hogy az egyenruhát is nagyon szeretik, na meg a programokat. – Hetente egyszer van őrsgyűlésünk, havonta megyünk a természetbe túrázni. Minden évszakban tartunk portyázást, amikor kint is alszunk, két hete voltunk Börzsönyben, ahol egy turistaházban éjszakáztunk. A mi csapatunk vízi cserkészettel is foglalkozik, ezt a Kis-Duna közelsége indokolja. Ez egyben az ősi cserkészcsapat hagyományainak a folytatása is. Őseinknek volt egy nagyon szép csónakházuk, készítettek kajakokat, csónakokat és ezzel járták a Dunát – mesélte Szöllősy Vágó János csapatparancsnok. – Mi is hasonló működést képzeltünk el, egyelőre négy kenunk van, rendszeresen vízi túrázunk és vízi képzéseket tartunk nemcsak a csapatunknak, hanem a tágabb cserkészközösségnek.

Csepeli cserkész csapat (Fotó: Máté Krisztián)

Tabló őrzi az ősök emlékét, az első Sólyom cserkészcsapat 1920-ban alakult Csepelen (Fotó: Máté Krisztián)

Életet mentettek

Nagy bátorságról, ügyességről és lélekjelenlétről tett bizonyságot két cserkész, akik részt vettek a Sólymok által szervezett vízicserkészet-képzésen. Hartwig Ábel és Hartwig János, a 96. Sólyom cserkészcsapat kenujával indult evezni a Soroksári-Dunán. Három óra felé az M0-s híd alatt bekanyarodtak a Czuczor-sziget előtti kis ágba, ahol arra lettek figyelmesek, hogy egy horgász a kis csónakjával teljesen keresztbe fordult a keskeny szakaszon. Közelebb érve kiderült, hogy egy idősebb úr kapaszkodik a csónak oldalába, aki korábban egy rossz mozdulattal kiborult a kajakjából. Ezen a szakaszon sűrű nád borítja mindkét partot, sehol sem tudott kimenni a partra, így a novemberi hideg vízben éppen jókor jöttek arra a cserkészek: a bajba jutott urat a kajakjával és evezőlapátjával együtt kivontatták a legközelebbi stégre.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.