2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XIII.kerület

A három sárkány beköltözött a színházba

A József Attila színház novemberi premierje, A három sárkány című színmű története a múlt század elején játszódik, Valló Péter rendező szerint az élethelyzetek és az embertípusok mai világunkban is megtalálhatóak.

– Ez a darab az élet szeretetéről szól, és legyen bármilyen is a világunk, írjunk bármilyen dátumot, ez a legfontosabb – mondta a Lokálnak Valló Péter. – Ráadásul a szerző, Hunyady Sándor tökéletes jellemábrázoló volt, így attól, hogy a dzsentrivilág ma már eltűnt, a darabban szereplő embertípusok ma is itt vannak köztünk. Sőt, a minden pénzét állandóan elkártyázó és eldorbézoló  főszereplő ma is, mint a múlt században, szerethető figura, hiszen ő csak szabadon akar élni. És valljuk be, melyikünk ne szeretné ezt tenni.


A történet címszereplői a kissé földhözragadt, de a maguk módján tündéri Csaholyi nővérek, akik a legjobb szándékkal kergetik őrületbe fivérüket, Balázst, aki felesége halálát követően a fél uradalmat elmulatta, ezért testvérei gyámság alá vették. A nagy természetű férfi szinte a lábát se tette ki tíz éve a nyírborzatői birtokról, s irigykedve figyeli a Pesten tanuló fiáról érkező híreket: még az újság is lehozza, hogy a fiú Tatár Annának, a híres színésznőnek udvarol, folyamatosan pénzkérő sürgönyökkel bombázza nagynénjeit, sőt, az utolsó táviratban egy kisebb vagyont követel, ellenkező esetben öngyilkosságot helyez kilátásba. Az asszonyok megbízzák Balázst, hogy utazzon föl Pestre, tegye rendbe a fia dolgait, és ezzel kezdetét veszi a birtokról kiszabaduló férfi dorbézolása, és természetesen megjelenik a nagy szerelem is.

József Attil színház, A három sárkány, RENDEZŐ VALLÓ PÉTER, VÁNDOR ÉVA MOLNÁR ZSUZSA KOCSIS JUDIT (Fotó: Keresztesi Balázs)

A három „sárkány” mellett a család ügyvédje, és a minden pénzt elverő Csaholyi Balázs (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Már több mint egy éve eldöntöttük, hogy ez a mű színpadra kerül, és a szereposztás is gyorsan kialakult – folytatta Valló Péter. – Persze, az első olvasópróba környékén azért rájöttem, hogy kellenek vendégszínészek is, így a főszereplő mulatozó dzsentrit Seres Zoltán, míg a három sárkányt, azaz a három nővért Vándor Éva, Molnár Zsuzsa és Kocsis Judit játssza.


A színdarab kuriózuma, hogy rengeteg magyar nóta hangzik el benne, méghozzá élőben.
– Szerencsére ez a műben is benne van, de egyébként is úgy gondolom, a magyar nóta a magyar kultúra része, és mindenkinek ismernie kell. Aki nem ismeri, az ismerje meg, mert a magyar nótára vigyázni kell, nem szabad, hogy eltűnjön. Ráadásul Lakatos Mihály szerepében elsőrangú prímás gondoskodik a zenéről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.