2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb X.kerület

A kőbányai Terror Háza

A Kozma utcában található közel héthektárnyi területen fekvő, 800 fő befogadására alkalmas Budapesti Fegyház és Börtön épületegyüttesét 1896. október 27-én adták át Királyi Országos Gyűjtőfogház néven. Innen ered, hogy a pesti szleng csak „Gyűjtő” néven emlegeti. Ennek épületében működik a Kisfogház Emlékhely, ahol Fónay Jenő ’56-os halálraítélt vezetett végig minket.

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

A Kisfogház Emlékhely 2001-ben, az Igazságügyi Minisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága segítségével, a Politikai Foglyok Szövetségének alapító elnöke, Fónay Jenő – egykori halálraítélt – kezdeményezése és munkája nyomán jött létre a Budapesti Fegyház és Börtön területén.


A Kisfogház a kommunista diktatúra idején vált hírhedtté. Itt már a Rákosi-rendszerben is végeztek ki politikai foglyokat, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően pedig a kádári megtorlás központi helyszínévé vált. Ebben az időszakban több mint 200-an töltötték itt utolsó napjaikat. Itt végezték ki Nagy Imrét, a forradalom miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Szabó Jánost, a Széna tér, Angyal Istvánt, a Tűzoltó utca és Iván Kovács Lászlót, a Corvin köz legendás parancsnokát – olvasható az emlékhely tájékoztatójában.

A terror egykori színterén létrehozott emlékhely berendezése és kialakítása – a cellák, a siralomház, a vesztőhely – bemutatja, milyen körülmények között töltötték utolsó napjaikat a halálraítéltek.


– Egy héten kétszer jövök ide tárlatot vezetni. Kötelességemnek érzem ezt a munkát. Meg kell tennem az elhunyt sorstársaim emlékének tiszteletére és a mostani fiatalokért, hogy soha többé ne történjen ilyen. Boldogan megyek haza minden alkalom után, mert arra gondolok: na, most már ők is tudják, mi volt ebben az országban, megértették ennek a rettenetét és ők sosem fognak ilyet csinálni – mondta a 89 éves Fónay Jenő.

Az egykori halálraítélt 1956. október 23-án részt vett a Petőfi-szobornál, a Bem téren és a Parlamentnél zajlott tüntetésekben. Október 25-én a Margit híd budai hídfőjénél ő szervezte meg a felkelők hídőrségét. Egy csoporttal fegyvereket szerzett a Tímár utcai rendőrkapitányságon, majd csatlakozott a Széna téri ellenállókhoz, akik október 27-én helyettes parancsnokká választották. A Széna téri felkelők nevében ő vett részt a fegyverszüneti tárgyalásokon a kormánnyal. 1957. október 11-én tartóztatták le. 

– Hat és fél évig voltam ide bezárva, életfogytig tartó ítélettel. Első fokon halálra ítéltek, másodfokon is, amikor kihoztak akasztani, akkor ezt felolvasták, majd a végén hozzátették, hogy az elnöki tanács elnöke kegyelmet adott. Ezt a nővérem járta ki nekem – mesélte Jenő bácsi, aki mesélés közben gyakran sírva fakadt. – Nem tudom elfelejteni, ami történt, a mai napig megérint. Ne haragudjanak, hogy elérzékenyülök. Hol a saját életem jut eszembe, hol azok a társaim, akiket itt láttam utoljára élve.

Fónay Jenő Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

Fónay Jenő hat évet töltött egy ugyanilyen cellában, míg megkapta ítéletét, hogy kivégzik (Fotó: Máté Krisztián)

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

2001 novembere óta látogatható a Kisfogház Emlékhely  (Fotó: Máté Krisztián)

Kisfogház Emlékhely (kőbányai Terror Háza) (Fotó: Máté Krisztián)

Az emlékhely a Kozma utcai Fegyház és Börtön épületében van, annak ablakai az egykori kivégzőudvarra néznek (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.