EUR: 339,34 Ft
CHF: 318,70 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

A lengyel külügyminiszter harcba küldené a szír menekülteket

A százezrével Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért – vélekedett vasárnap este Witold Waszczykowski, a kinevezésre váró lengyel kormány leendő külügyminisztere.

“Az utóbbi időben szíriai százezrei érkeztek Európába. Alakíthatnának egy hadsereget” – jelentette ki Waszczykowski a TVP Info közszolgálati televízióban.


“Fiatalemberek tízezrei pattannak be felfújható csónakjaikba, kezükben az iPadjükkel, s ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat” – tette hozzá a hivatalosan hétfőn kinevezésre kerülő új, konzervatív kormány tagja.

A lengyel diplomácia új vezetője kifejtette, el kéne kerülni azt a helyzetet, amelyben “mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják az Unter den Lindenen” (Berlin központjának egy főutcáján) vagy Európa más városaiban.

Leendő kollégájával, az európai uniós ügyekért felelős Konrad Szymanskival szemben Waszczykowski azt hangsúlyozta: Lengyelország be fogja tartani a távozó liberális kormány ígéretét, hogy befogadnak 9 ezer menekültet az európai elosztási mechanizmusok keretében.

Szymanski szombat reggel úgy nyilatkozott, hogy bár jogilag továbbra is érvényes Varsónak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán Lengyelország “nem lát politikai lehetőséget annak teljesítésére”.

Az októberi lengyel választásokon fölényes győzelmet arató nemzeti konzervatív párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) a menekültválság kezdete óta a migránsok befogadása ellen foglalt állást, s ehelyett származási országuk pénzügyi támogatását szorgalmazta.

Kapcsolódó Cikkek