EUR: 346,40 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Egyéb V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület

Alkoholstop Józsefvárosban

A Heim Pál Alapítvány kreatív pályázatot hirdetett józsefvárosi diákoknak, hogy megmutathassák, mit gondolnak a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeiről, illetve a szenvedélybetegség elkerülésének lehetőségeiről. Józsefváros Önkormányzata örömmel csatlakozott a felhíváshoz, a múlt heti eredményhirdetésen pedig kiderült, milyen bölcsek és tehetségesek a kerületi iskolások.

VAA_7664 másolat

Sára Botond és Heim Pál a díjazott diákokkal

A Heim Pál Alapítvány Alkoholstop néven társadalmi programot indított, melyben a lakosság bevonásával, közösségi kezdeményezések útján keres megoldást a társadalmat bódító alkoholproblémára. Az alapítvány célja, hogy a témáról valós társadalmi párbeszédet indítson, amiben panasz és okoskodás helyett tervek születnek, hogy a mérték újra érték legyen, a felelős fogyasztás pedig divattá váljon. A program keretében kreatív pályázatot hirdettek józsefvárosi középiskolásoknak, akik fotó/grafika, videó, vers/próza kategóriákban indulhattak.


– A Heim Pál Alapítvány keresett meg minket ezzel az együttműködési lehetőséggel, amire azonnal igent mondtunk. Az önkormányzatnak korlátozott eszközei vannak a szenvedélybetegségek visszaszorítása terén, de ha bármit is tudunk tenni, azt örömmel megtesszük. Itt ráadásul a fiatalok esetében a megelőzésről volt szó, ami kiemelten fontos – tájékoztatott Sára Botond alpolgármester. – A megállapodás arról szól, hogy a felhívásnak és az ehhez kapcsolódó programoknak teret biztosítunk, valamint ajándékokkal támogattuk a pályázat nyerteseit.

Az Alkoholstop Kreatív Pályázat első helyezettje vers és próza kategóriában Takács Holló, fotó és grafika műfajban pedig Szűrös Márton lett, mindketten a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói. Somody Beátát, a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium rajztanárnőjét különdíjjal, a Heim Pál Alapítvány Egészség Díjával tüntették ki.


diákok ne igyanak alkoholt (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az alapítvány a mértékletes ivásra és a minőségi italok fogyasztására szeretné felhívni a figyelmet
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Megdöbbentő volt, hogy milyen sokszínű pályaművek érkeztek és milyen kreatívan álltak a diákok a kérdéshez. Képesek voltak eltávolodni a témától és azt ábrázolni, hogy mi mindennel lehet helyettesíteni az alkoholfogyasztást, például sporttal vagy kulturális programokkal – mesélte Heim Pál, az alapítvány vezetője, a világhírű gyermekgyógyász professzor dédunokája, hozzátéve, nem tiltani szeretnének, hanem a mértékletes ivásra és a minőségi italok fogyasztására felhívni a figyelmet. – Végigjártam az iskolákat és azt tapasztaltam, hogy ha nem tiltás szándékával fordulunk a fiatalok felé, hanem nyitottan, valóban odafigyelve rájuk, akkor milyen szívesen megnyílnak, és hasznos beszélgetéseket lehet folytatni – mondta Heim Pál.

Az önkormányzat és az alapítvány együttműködése nem ért véget a díjátadóval.

– Megteremtjük annak a lehetőségét, hogy a Heim Pál Alapítvány szakemberei el tudjanak menni az intézményekbe, iskolákba, azokhoz a korosztályokhoz, amelyeket ez a leginkább érint. Az a célunk, hogy minden iskolába eljusson az alapítvány delegáltja. Gondolkozunk egyfajta minősítő  programon, melyhez csatlakozva a kerületi üzletek és vendéglátóhelyek is jelezhetik, hogy egyetértenek a célkitűzéssel– magyarázta Sára Botond. – Józsefváros önkormányzata már korábban is tett lépéseket az alkohol mértéktelen és helytelen fogyasztása ellen. Az újonnan felépített Teleki téri piacon például már nincs alkoholforgalmazás. Helyiségek tekintetében azon bérbeadó, aki vállalja, hogy nem árusít szeszes italt, kedvezményt kap a bérleti díjból. Ezzel próbáljuk őket kompenzálni az esetleges kieső bevételeik miatt. Nekünk az fontos, hogy megszüntessük azt a kocsmahangulatot, ami korábban jellemző volt erre a területre.

Közterületi szeszesital-fogyasztás

Józsefváros önkormányzata igyekszik elérni, hogy megszűnjön a kocsmahangulat a közterületeken

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.