2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb XV.kerület XVI.kerület XVII.kerület

Apa és lánya együtt könnyezett a himnusz alatt

Patakfalvy Luca nem talált legyőzőre a lettországi korosztályos taekwondo Eb-n, a 46 kg-osok között úgy ért fel a csúcsra, hogy az elődöntőt és a finálét idő előtt fejezte be. Az eredményhirdetéskor édesapja, a magyar szövetség elnöke, az európai szövetség elnökségének tagja akasztotta nyakába az aranyat.

(fotó:Sulyok László)

Patakfalvy Luca immáron Európa-bajnok (fotó:Sulyok László)

A daugavpilsi kontinenstornán a kertvárosi Patakfalvy Luca a tizenhat közé jutásért a szerb Berics ellen kezdett, déli szomszédunkat 12−2-vel búcsúztatta. Az orosz Sakhautdinova 5−1-es legyőzése már azt jelentette, hogy nyolc között van a magyar versenyző. A negyeddöntőben a lett Tarvida ellen vívta legszorosabb mérkőzését, de 2−1-es végeredménnyel jól jött ki belőle.  A biztos érem tudatában az elődöntőben sem állíthatták meg, az ukrán Danshina ellen 12−0 volt az állás a harmadik menetben, a szabályok értelmében a tizenkét pontos különbségnél véget vetettek a találkozónak. Luca készülhetett a fináléra, ahol a Federici elleni összecsapás sem ment végig, ugyanis itt is összejött a nagyarányú diadal, a magyar lány 14−2-re győzött és lett Európa legjobbja.


Tóth Balázs válogatott edző és a friss bajnok a döntő után

Tóth Balázs válogatott edző és a friss bajnok a döntő után

– Nagyon összeszedett, jól összeérett, együtt dolgozó csapat a miénk, sokat köszönhetek a folyamatos biztatásnak, amit meccs közben kapok – adta meg a választ a friss bajnok, hogyan sikerült felérnie a kontinens csúcsára. – És persze ott van testvérem, Csenge, aki mindig bátorít és segít, nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Szomorú és mérges voltam, hogy ő korábban kikapott és ötödik lett, de három hete megsérült, ez sajnos meglátszott a formáján. Érte is küzdöttem, és persze az is motivált, hogy barátnőm, Füredi Rebeka pénteken megnyerte az Eb-t. A verseny előtt megbeszéltük, hogy akárki jön, megverjük. Boldog vagyok, hogy így is lett mindkettőnknél. A verseny napján úgy ébredtem, ha törik, ha szakad, nyerek. A második meccsemen sokat köszönhetek Tóth Balázsnak (a válogatott edzője – a szerk.), aki fejben össze tudott rakni és önbizalmat adott. A negyeddöntő után megállíthatatlannak éreztem magam. A döntőben azzal a némettel találkoztam, akitől nemrég kikaptam a szerb verseny fináléjában. Akkor megfogadtam, az Eb-n megverem.

Luca a dobogó tetején, Patakfalvy Miklós a kép bal szélén

Luca a dobogó tetején, Patakfalvy Miklós a kép bal szélén

– Torokszorító érzés volt – mondta nagyot sóhajtva a büszke édesapa, a magyar szövetség első embere, az európai szövetség (ETU) elnökségének tagja, aki abban a szerencsés helyzetben volt, hogy ő adhatta át az aranyérmet lányának a kontinenstornán. – Ha az ember gyermeke sikert ér el, az olyan, mintha én magam érném el, de közben még jobb érzés. Eszembe jutott, mikor én álltam a dobogó felső fokán 1987-ben, a hamburgi Eb-n. Látni a lányomat a dobogó legtetején, hallgatni a himnuszt, közben nézni a magyar zászlót, ahogy a legmagasabbra húzzák fel, olyan pillanat, amit szívből kívánok mindenkinek, hogy valami hasonlót megélhessen. Közben a másik szemem sírt, mert Csenge lányom ötödik lett, de sérülés hátráltatta, kész orvosi csoda, hogy pástra léphetett.


Magyar sikersztori

A magyar lánycsapat két arany- és egy bronzérmet szerzett, amivel az országok rangsorában az előkelő harmadik helyet kaparintotta meg a lettországi Eb-n.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.