EUR: 337,21 Ft
CHF: 317,84 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Ausztriától Macedóniáig minden ország lezárhatja a határát?

Ausztriától Macedóniáig minden ország lezárhatja a határát, erről egy héten belül dönthet az Európai Unió – közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva a Danas című szerbiai napilap csütörtökön.

A meg nem nevezett informátorok azt mondták az újságnak: a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős szerbiai testület keddi ülésén elfogadtak egy tervet, amely szerint minden belügyi szervet be kell majd vetni a határok lezárása érdekében. A Danasnak nyilatkozók szerint ez elkerülhetetlen, és a jelenlegi helyzetben igen összetett feladat lesz.


A lap információi szerint az Európai Unió a következő egy hétben dönthet a határok lezárásáról, ez azonban csak akkor lesz megvalósítható, ha Törökország is hajlandó az együttműködésre.

“Amennyiben Törökország nem akar együttműködni, a nyomás Görögországra hárul, és teljesen bizonyos, hogy Görögország nem fogja azt bírni. Ebben az esetben drasztikusabb lépéseket kell életbe léptetni a határokon, mert a migránsokat vissza kell onnan szorítani, az pedig teljesen biztos, hogy csak erőszak alkalmazásával lesz lehetséges” – figyelmeztettek a Danasnak nyilatkozó diplomáciai források, és felhívták a figyelmet arra, hogy egy ilyen forgatókönyv esetében, a szerb-magyar, illetve a szerb-horvát határon történt összetűzésekhez hasonló, vagy annál erőszakosabb incidensekre lehet számítani.


A lap azt írta, hogy a határzárakról szóló döntés gyorsan megszületik majd, ezt pedig az alapozhatta meg, hogy Angela Merkel német kancellár a párizsi merényletek után már nem tudja védeni a nyitott határokra vonatkozó elképzelést. Az uniós külügyminiszterek pénteki találkozója ebből a szempontból kulcsfontosságú lesz – írta a belgrádi lap.

A szerb kormány többször is kiállt amellett, hogy Szerbia nem épít kerítést a határain, és nem zárja le a határokat a migránsok előtt. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a legutóbb kedden ismételte meg álláspontját, ugyanakkor Nebojsa Stefanovic belügyminiszter úgy fogalmazott: Szerbia több forgatókönyvvel is készül arra az esetre, ha a térség országai, valamint Ausztria vagy Németország lezárná a határát, részleteket azonban nem közölt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.