EUR: 336,78 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Az EU együttes erővel védi meg külső határait

Az európai uniós tagországok megállapodtak az unió külső határvédelmének megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről – közölte pénteken Brüsszelben Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, a tagországok bel- és igazságügyi tárcavezetőinek rendkívüli tanácskozásán.

Franciaország megszerezte a partnerektől a szükséges támogatást abban a három kérdésben, amelyet kiemelten fontosnak tart – jelentette ki “Eltökélten, gyorsan és energikusan kell cselekednünk” – tette hozzá.


“Erőteljes, operatív döntéseket hoztunk” – mondta a miniszter, és úgy vélekedett, hogy ezek hatása már az év vége előtt meg fog mutatkozni.

A miniszteri tanácskozásról kiadandó közös állásfoglalás – amelynek a tartalmát illetően alacsonyabb szinten már az előző napokban megállapodás született a tagországok között – arról rendelkezik, hogy az EU külső határain haladéktalanul bevezetik a módszeres utasellenőrzést, mégpedig azok tekintetében is, akiket megillet a szabad mozgás joga.


A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez tartozó 26 EU-tagország polgárait eddig az unió külső határain is csak nagyon lazán ellenőrizték: az autósnak az ellenőrzőpontnál csupán lassítania kellett, és esetleg fel kellett mutatnia az úti okmányát. Ezentúl az ilyen dokumentumok tartalmát szisztematikusan összevetik a bűnügyi és biztonsági adatbázisokkal.

A külső határok szorosabb ellenőrzésének elhatározása mellett egyetértés született abban is, hogy megteremtik a légiutasadatok megosztásának mechanizmusát, továbbá visszaszorítják a lőfegyverek csempészetét.

A pénteki rendkívüli uniós bel- és igazságügyi miniszteri ülést a franciák kérték az egy héttel ezelőtti párizsi merényletek nyomán.

Közleményt adott ki a találkozóról a magyar belügyi tárca is. Ebben kiemelte, hogy Magyarország a legteljesebb mértékben szolidáris Franciaországgal, és minden intézkedést támogat, amelynek révén az EU-ban erősödhet a biztonság.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.