EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Külföld

Az Iszlám Állam gyilkolt Párizsban

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket, a támadásoknak 128 halálos áldozata és mintegy 180 sebesültje volt, több mint nyolcvan ember állapota válságos.

“Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia” – mondta szombaton a köztársasági elnök televíziós beszédében. “Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól” – tette hozzá Francois Hollande.


“Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett” – fogalmazott a francia elnök.

Bejelentette, hogy háromnapos nemzeti gyászt rendel el az országban. A köztársasági elnök közölte, hogy hétfőre összehívta a parlament két házának együttes ülését, a kongresszust Versailles-ba.


Az elnök már korábban bejelentette, hogy az egész ország területére rendkívüli állapotot hirdetett, és a hatóságok ideiglenesen lezárták a határokat is.

Gyülekezési tilalom van érvényben Párizsban és a főváros környéki három megyében szombat déltől legalább jövő csütörtök délig. Felfüggesztik az összes hétvégi sportversenyt és nem nyitnak ki a párizsi múzeumok, illetve idegenforgalmi nevezetességek, továbbá a Párizs közelében lévő Disneyland szórakoztató park.

Bezárták a párizsi metróállomásokat, egyes vasúti és légi járatok azonban várhatóan továbbra is közlekednek.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében. A dokumentum szerint az IÁ harcosai robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtották végre támadásaikat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. A célpontokat korábban alaposan tanulmányoztak.

A merényletekkel megmutatták Franciaországnak, hogy fő célpont marad mindaddig, amíg fellép az Iszlám Állam ellen. A támadássorozat egyúttal válasz az iszlám prófétáját ért sértésekre, valamint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek elleni francia légicsapásokra – közölte a dzsihadista szervezet.

Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint “totális háborút” kell a terrorizmus ellen folytatni és “gigantikus intézkedésekre” van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére a párizsi merényleteket követően.

A jobbközép Köztársaságiak vezetője egy sajtótájékoztatón hangoztatta, “A mi dolgunk, hogy tudatosítsuk, hogy a helyzet mennyire súlyos és levonjunk abból minden következtetést a teendőkre nézve. Semmi nem lehet olyan, mint eddig, a terrorizmus már túl sok áldozatot szedett” – hívta fel a figyelmet Sarkozy.

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt – derült ki a testület egyik szóvivőjének az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetéből. Európa szolidáris Franciaországgal – írta Natasha Bertaud.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen.

A németek “együtt sírnak” és gyászolnak a francia néppel – mondta Angela Merkel német kancellár szombaton Berlinben, a kancellári hivatalban felolvasott sajtónyilatkozatában. A német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez – hangsúlyozta.

A Párizsban történt terrortámadások megkövetelik az egész nemzetközi közösség valódi összefogását a szélsőségesség elleni hatékony küzdelemben – jelentette ki Vlagyimir Putyin. A orosz államfő francia kollégájához, Francois Hollande-hoz intézett részvéttáviratában együttérzéséről biztosította a francia népet, miután békés állampolgárok haltak meg nagy számban a példátlan terrormerényletek sorozatában Párizsban.

Kiemelte, hogy “a tragédia újabb bizonyíték a terrorizmus barbár lényegére, amely kihívást intéz a civilizációhoz. Nyilvánvaló, hogy a gonosz elleni hatékony küzdelem megköveteli az egész nemzetközi közösség együttes erőfeszítéseit”.

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez – hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.

A híradó titkosszolgálati információkra hivatkozva jelentette, hogy erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják.

Kapcsolódó Cikkek