2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Blekfrájdéj

Mert ha még csirkefejért vernék egymást a hentes boltok blekfrájdéján, akkor még érteném ezt a „mélyszegény-éhező ország” politikai propagandát. De nem. A magyar – Kaposváron – lapos tévéért veri egymást az olcsó bolt olcsó napján. Kell ez nekünk?

Nem tudom. Szerintem nem, de ezzel lehet, hogy magamra maradok. De a magyar amúgy is furcsán reagál mindenre. Kitört, ugye, 2008-ban, a gazdasági világválság, amely – bárhogy is sulykolták akkori országvezéreink az ellenkezőjét – mélyen érintette honfitársainkat (és akkor még mit sem sejtettünk a devizahitelek okozta sokkokról, tragédiákról…), mégis: Karácsonykor százezrek rohamozták meg a bevásárlóközpontokat, és vásároltak mindent, mit eléjük tettek – hitelre. A hitelt is hitelre vették.


Függetlenül attól, hogy szükség volt-e az adott termékre, vagy sem.

Mert a fogyasztói társadalom lételeme az esztelen költés.


Aztán jött a koppanás, az apróbetűs részek szörnyű koppantása, de a vásárlási kedv nem apadt. Miközben elkezdődik a politikai hadszíntéren a kommunikációs háború az éhező gyermekekről (igaz, van olyan hely a naponta négyszer (!) kapnak enni a csemeték), meg a mélyszegénységről. Gondolná az ember, ha mindez igaz, akkor alábbhagy a vásárlási kedv, nem kütyükre, hanem kenyérre költik összekuporgatott forintjaikat. De nem! Itt ez az amerikai baromság, és verik egymást a lapos tévéért.

Azért ennek az egész sápítozásnak a fonáksága már nyáron is kiderült. Ment a sírás-rívás, hogy mennyire kevés a fizu, miközben az arckönyvben naponta millió feltöltés volt „éhező” magyaroktól, amint éppen valamelyik tengerparton koktéloznak, lakomáznak, pózolnak a beachen… És – a képek tanúsága szerint – egy sem leharcolt SZOT-üdülő teraszán készült…

Na, ebbe a kapaszkodik bele a blekfrájdéj, hogy szépen tovább kopassza a hiszékeny magyart. Mert időnként akkora tévéket árulnak fillérekért, amelyek be sem férnek a lakótelepi otthonokba. Szerencsétel, becsületes munkában megőszült, földművelésben kikérgesedett tenyerű idős emberek vesznek a cicanadrágos, ájfónos kisunokának ilyen-olyan elektronikai cikkeket, mert az hitelesen mantrázza, hogy most mennyire megéri.

Semennyire.

Rogers, 2015. november 27. Vevők az Arkansas állambeli Rogersben működő Walmart áruházban 2015. november 26-án, a hálaadás napján. Az Egyesült Államokban a hálaadás ünnepe utáni nap, az úgynevezett fekete péntek volt sokáig a karácsony előtti bevásárlási időszak hagyományos nyitánya, ám az utóbbi években az üzletek már az ünnepnapon is kinyitnak. (MTI/AP/Invision a Walmartnak/Gunnar Rathbun)

MTI/AP/Invision a Walmartnak/Gunnar Rathbun

Őszintén remélem, hogy eljön majd az a pillanat, hogy csak annyit és azt veszünk, amire ténylegesen szükség van. És a blekfrájdéj rózsaszín hályogja lehullik majd szemünkre. Engem is erre nevelnek mostanság nap mint nap. Én már beláttam az igaz mivoltát. Remélem nemsokára mások is.

Kapcsolódó Cikkek