2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb VIII.kerület

Boldog születésnapot, Józsefváros!

Budapest VIII. kerülete 238 éves lett, a hétvégi Bródy-ősz fesztivál keretében ünnepelte meg a születésnapot Józsefváros. A jeles alkalomból arra kértük Egry Attila alpolgármestert, néhány gondolatot fogalmazzon meg a „születésnaposról”.

Józsefváros alpolgármester Palota negyed fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Egry Attila alpolgármester (Fotó: Máté Krisztián)

– Józsefváros története nagyon izgalmas és kulturálisan sokszínű. Ezt szeretnénk megőrizni és továbbadni az utódoknak is – kezdte Egry Attila alpolgármester. – Józsefváros 238 éves lett, ezt ünnepeltük meg egy rendezvény keretében. Egy olyan tematikában gondolkodunk, hogy minden évben kerületünk egyik városrésze adna otthont az ünneplésnek, idén ez a Palotanegyed volt. Szombaton tartottuk a Bródy-ősz elnevezésű programot, amely a Tér-Köz pályázat közösségépítő rendezvénye. A napközbeni programsorozat lezárásaként ünnepeltük meg a születésnapot, amelyre nagyon büszkék vagyunk.


Józsefváros képviselő-testülete minden év elején meghatározza a fejlesztés céljait, a megvalósítandó feladatokat. Október végével például lezárult a Magdolna-negyed 3 program, amire közel 4 milliárd forint uniós pénzt használt fel az önkormányzat, és elkészült az Auróra utcai szakrendelő felújítása is.

– Néhány éve elhatároztuk, hogy a „nyócker”-érzést megszüntetjük. Elindítottuk a Józsefváros brandet, a Palotanegyed brandet, és ezek célba értek. Ma már Józsefváros pozitív példa, folyamatos a fejlődés, jók a lehetőségek, élhető a környezet, jó a közbiztonság. Az ingatlanosoknál már márkajelzés a Corvin-negyed és a Palotanegyed. Azt gondolom, Józsefvárossal kapcsolatban megtörtént a  szemléletváltás! – fejtette ki Egry Attila, aki szeretné, ha a VIII. kerület neve összefonódna az egyetemekkel és a galériákkal is. – Az Egyetemváros névvel a hagyományok megőrzésére törekszünk. A Semmelweis, a Pázmány és az ELTE régóta a kerületben van, ide érkezett a Közszolgálati Egyetem, a Ludovika folytatása. Velük mind jó kapcsolatot ápolunk, arra biztatjuk őket, hogy nálunk terjeszkedjenek, építsenek campust vagy kollégiumot. Dolgozunk egy úgynevezett Galéria-negyed kialakításán is bő fél éve, mely a Palotanegyeden belül fog megvalósulni. Jövő tavasszal vagy nyár elején már meg is nyílhatnak ezek a galériák, aminek az ott élők nagyon örülnek.


Budapest, 2015. szeptember 14. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Balaton József

Józsefváros szeretne Egyetemvárossá is válni, sok felsőoktatási intézmény található a kerületben, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a legújabb beköltöző
MTI Fotó: Balaton József

Józsefváros abban is úttörő szerepet vállalt, hogy a fejlesztésekbe bevonja az itt élőket. Ennek egyik legjobb példája a Teleki tér fejlesztése. A Palota-negyedben is folyamatosan egyeztettünk a lakosokkal, a parkolástól kezdve addig, hogy milyen színű legyen a térkövezés. A lakosoknak is meg kellett tapasztalniuk, hogy van értelme ezeknek a párbeszédeknek, hogy valóban számít a véleményük és ez változtathat az ő életkörülményükön.

Teleki tér (Fotó: Máté Krisztián)

Az új fejlesztések esetében – mint amilyen a Teleki tér átépítése volt – kikérik az itt élők véleményét (Fotó: Máté Krisztián)

A társadalmi szervezetekkel is kifejezetten jó a kapcsolat, jelentősen segítik a párbeszédet, ami nekünk nagyon fontos, és nagy segítség, hogy szervezett formában kapunk tőlük visszajelzéseket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek