EUR: 338,03 Ft
CHF: 318,09 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Aktuális

Budapestre hoznák a Pearl Jamet

Reális esély van rá, hogy 2016-ban, húsz év után újra a magyar fővárosban ad koncertet a Pearl Jam – mondta a Lokálnak adott interjújában Pintér Miklós. Az erről szóló tárgyalások már zajlanak. A Grungery.hu alapító-főszerkesztője aztán ennél is nagyobb kabátot adna Budapestre és a térség grunge-központjává tenné a fővárost.

Pintér Miklós, Amplifon, Grungery (Fotó: Sáfár Tibor)

(Fotó: Sáfár Tibor)

– Először is beszéljünk a Grungery.hu weboldalról, amely márciusban indult útjára. Mi ez és miért jött létre?


– A honlap ötletét a grunge zenei műfaj iránt érzett szeretetem szülte. Bár elképesztően sok felületen foglalkoznak ezzel a témával, valahogy egyik sem tudott közösséget teremteni a rajongóknak. Én még középiskolás koromban, tehát a ’90-es évek legelején ismerkedtem meg az irányzattal. A grunge-korszak rövid élettartama ellenére is meghatározó nyomot hagyott a generációmban, persze közben felnőttünk, de az iránta való rajongás azóta is töretlen maradt. Ezt talán az is jól bizonyítja, hogy néhány hét alatt ezrek csatlakoztak a tavasszal élesített site-hoz.

– Szóval a Grungery.hu egyfajta mozgalmi bázisnak készült?


– Nyilván az alapvető funkciója az, hogy otthont adjon a műfaj tisztelőinek. De van itt azért egy hosszabb távú cél is, mégpedig az, hogy Budapest váljon a térség grunge-fővárosává. El szeretnénk érni, hogy a régi nagy együttesek rendszeresen szervezzenek ide fellépéseket. Persze ez kemény dió, hiszen már csak a helyi szabályozás miatt is tetemes hátrányban vagyunk a környező országokhoz képest. Nem úgy a műfaj beágyazottságát tekintve, ebből a szempontból utcahosszal vezetünk. Gyakorlatilag nincs olyan itthoni rocklemez, amelyen ne lennének felfedezhetőek a grunge jegyei.

– Csakhogy a grunge majd harminc évvel ezelőtt hódított, mára inkább rétegzenévé vált. Képes még tömegeket megmozgatni?

– Persze, Amerikában már hónapokkal korábban elfogynak a jegyek a Pearl Jam-koncertekre, hogy csak egy példát mondjak. A zenei műfajok ciklikusak, én azt látom, hogy a grunge éppen most kapaszkodik vissza. De idehaza is egyre gyarapodik a tábor, és magam sem gondoltam volna, hogy a fiatalok ilyen nagy arányban képviseltetik magukat.

– Ha közönség még akadna is, miért pont Magyarországra esne a nagymenők választása?

– Ez kicsit leegyszerűsítve egyedül pénz kérdése. A napokban beszéltem a Live Nation koncertszervező marketingigazgatójával, aki arról mesélt, hogy szabályos licitháború folyik egy-egy banda fellépéséért. A szabályok világosak: a legnagyobb gázsi felajánlója lesz a befutó. Az összegek persze az egekben, hiszen a lemezpiac bedőlésével a koncertezés lépett elő fő kereseti forrássá. Vagyis a helyzet nem egyszerű.

– Hogy lesz így Budapestből grunge-főváros?

– A prémium kategóriás bandák mellett a kisebbekkel már elérhető áron is le lehet szerződni, mondjuk egy A38 méretű fellépésre. Hosszú távon előrelépést azonban csak az eredményezhet, ha a koncertjegyeket terhelő áfa kulcsát leszállítják. Itthon ez most 27 százalék, Ausztriában 11, máshol mindössze hat, de a régió második legmagasabb adója is csak 16 százalék. Budapestnek megvan minden adottsága ahhoz, hogy Közép-Európa kulturális központjává váljon, de a kulturális áfa csökkentésének kérdésével muszáj kezdeni valamit. A Soundgarden Chris Cornelljének tavaszi, budapesti koncertje is emiatt nem valósult meg. A kiváló énekes viszont többek között Bécsbe, Zágrábba és Triesztbe is ellátogat, úgyhogy utazhatunk a szomszédba, ha látni akarjuk őt élőben játszani.

Pintér Miklós, Amplifon, Grungery (Fotó: Sáfár Tibor)

(Fotó: Sáfár Tibor)

– Van már kiszemelt, hogy melyik együttessel hirdetnék meg a budapesti grunge-kultúrboomot?

– Mondjuk 2016-ban összejöhetne egy Pearl Jam-buli, az remek start volna. De ezért mindenkinek tennie kell a maga szintjén.

– Ez valamiféle kósza ötlet, vagy annál azért több?

– Ott tartunk, hogy azokkal, akik számítanak az ügyben itthon, nagy vonalakban már átbeszéltem a dolgot. A legnagyobb hazai fesztivál döntéshozói közül többen is csatlakoztak magánszemélyként a kezdeményezésünkhöz, egyszerűen azért, mert ők is rajonganak a Pearl Jamért. Elindítottunk egy mozgalmat „Scream Hello!” néven, amely támogatókat gyűjt a budapesti koncerthez. Mostanra több mint 1300-an csatlakoztak a Facebookon, de nemzetközi fórumoktól is kapunk támogatást. Budapest gyönyörű, emiatt több külföldi rajongó is összekötné a koncertlátogatást fővárosunk felfedezésével. Az szinte biztos, hogy tavasszal észak-amerikai turnéra megy a zenekar, ősszel viszont a 25. születésnapjuk apropóján Európába is átjönnek. Hogy konkrétan hová, arról már megkezdődtek a tárgyalások.

– Őszintén, van bármekkora esély rá, hogy a Pearl Jam jövőre fellép Magyarországon?

– Abszolút, az esély reális, ha nem így gondolnám, bele sem vágok a megvalósításba és a rajongókat sem heccelem feleslegesen. A nyáron kint jártam Seattle-ben, ahol olyan emberekkel találkoztam, akik kapcsolatban állnak az együttessel vagy a menedzsmenttel. Velük előzetesen is egyeztettünk, szóval az előkészítés is megtörtént. Néhány héten belül elindítjuk a hivatalos kampányunkat is, amelyről egyelőre nem árulhatok el részleteket, maradjunk annyiban, hogy nemzetközi szinten is lesz visszhangja. Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy tízezrek várják vissza a Pearl Jamet Budapestre.

– Mi hozhat sikert a törekvésnek?

– Egyfelől a fesztiválszezon, ezen belül is a szigetesek nyitottsága. Egy nulladik napi Pearl Jam-bulit én legalábbis minden további nélkül el tudok képzelni, persze azért egy önálló est volna az igazi. Ezenfelül két ütőkártyánk van: az egyik a húszéves jubileum, vagyis a Pearl Jam először és utoljára 1996-ban adott koncertet Magyarországon, a másik pedig az ’56-os forradalom kerek évfordulója. A csapat a szociális érzékenységéről is ismert, saját alapítványt is létrehoztak, és kedvelik azokat a helyszíneket, amelyek a szabadságra emlékeztetnek.

– Mikor derül ki, hogy rábólintottak-e a szervezők Budapestre, vagy sem?

– Még az idén döntenek, de 2016 tavaszánál nem valószínű, hogy hamarabb bejelentenék az eredményt. Addig pedig pöröghetnek a bakelitek!

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  Rubik Ernő világhódító találmánya nem mindennapi alkotásra inspirálta a az Invader névre hallgató utcaművészt. A férfi  330 darab Rubik-kockából készítette el a világhírű Mona Lisa mását, amely most 480 200 euróért, vagyis kb.

 • A nap képe: Hurrá, megmentettek!

  A nap képe: Hurrá, megmentettek!

  Nagyon édes vidrakölyköt mentettek meg egy Forráskút melletti halastónál. Az elárvult csöppséget egy arra sétáló pár találta meg, ezután a Szegedi Vadasparkba került a tíz hetes Artúr, aki láthatóan nagyon gyorsan berendezkedett új otthonába.

 • Négyszáz kilós szobrot loptak

  Négyszáz kilós szobrot loptak

  Hatalmas veszteség érte Rio de Janeiro városát, ugyanis ismeretlen tolvajok elloptak egy négyszáz kilogramm súlyú, két méter magas bronzszobrot, ami Brazília első elnökének, Marechal Deodorónak anyját ábrázolja.

 • Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Ahmed Z. a pakisztáni hatóságok szerint 2009 és 2017 között sorozatban gyilkolt pénzért, valamint sorozatrabló. 2017-ben fogták el a magyar rendőrök, azóta többször elutasították menekültügyi kérelmét.