EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Aktuális

Csúnya vége lehet a SZÉP kártyának

Javában zajlik az Egyesült Államokban az a meghallgatás, amelyen eldőlhet, hogy követett-e el jogsértést a magyar állam az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya bevezetésével. A választottbíróság döntése jogerős, a tét pedig több mint száz millió euró.

Edenred, utalvány, logó

Holnap hozhat ítéletet a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) abban az ügyben, amely a francia Edenred S.A. keresete nyomán indult el a magyar állammal szemben. A washingtoni választottbíróság arról dönthet, hogy Magyarország követett-e el jogsértést az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya 2012-es bevezetésekor. A meghallgatás egész héten zajlik, november 2-án, hétfőn kezdődött és pénteken ér véget, a magyar fél képviseletét a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda budapesti, new york-i és torontói jogászai látják el. Az iroda 2014 áprilisa óta védi ebben az ügyben az államot, a megbízás maximált összege pedig 446,7 millió forint.


A felperes Edenred S.A. még 2013 augusztus elején fordult a Világbank részeként működő ICSID-hez azért, mert álláspontja szerint Magyarország az Erzsébet utalvány, illetve a SZÉP kártya bevezetésével kisajátította a francia cég 1993-ban megkezdett itthoni beruházását. Ezt azzal támasztják alá, hogy e két állami kezdeményezés speciális adókedvezményekben részesült, sőt, utóbbi kibocsátását olyan szigorú szabályokhoz kötötte az állam, amely kiszorította a külföldi szereplőket (az Edenred mellett a Sodexo és a Chéque Déjeuner társaságokról van szó) a piacról. Ezzel a magatartással párhuzamosan pedig a magyar állam megsértette a közte és a francia kormány között még 1987-ben létrejött megállapodást, amely a beruházások kölcsönös elősegítéséről és védelméről szól. A magyar állam természetesen a teljes kereset elutasítását kéri.

Erzsébet utalvány (fotó: MTI)

Fotó: MTI

A franciák persze nem elégednének meg a jogsértés kimondásával, és komoly összegű kártérítésre is igényt tartanak. Az általuk felkért szakértők egészen pontosan 95,9 millió euróra taksálták a lépéssel okozott kár mértékét, ehhez hozzácsapódnak még a kamatok, vagyis összesen jóval száz millió euró felett perli a cég Magyarországot. Ez átszámítva harminc milliárd forintnál is több, az eljárás költségeit nem számítva.


Az ügyben megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM), ahol elmondták, hogy a héten befejeződő tárgyalással az eljárás lezárul, az ennek végén hozott döntés pedig jogerős. Előfordulhat azonban, hogy a választottbírósági tanács további beadványok elkészítésére kötelezi a feleket, amely eltolhatja az ítélet megszületését. A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy rendkívüli esetben a pervesztes fél az ICSID főtitkáránál felülvizsgálatot kezdeményezhet, amely befogadásának, vagy elvetésének idejére a végrehajtást felfüggesztik.

Bár a washingtoni testület döntésének nincs kihatása a hazai cafetéria-rendszerre (vagyis nem kötelezhetnek annak átalakítására), az NFM lapunknak leszögezte, hogy a magyar kormány minden fórumon kiáll az Erzsébet-program mellett, ugyanis az szerintük a társadalmi szolidaritás egyik legsikeresebb programja Európában. A kezdeményezésnek köszönhetően az elmúlt években több tízezer hátrányos helyzetű gyermek, idős ember és fogyatékkal élő állampolgár jutott üdülési lehetőséghez.

Kapcsolódó Cikkek