EUR: 337,15 Ft
CHF: 317,64 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Belföld

Elámultak tőle a britek

Már a saját cégét építi Szőke Zsuzsa, akit egyénre szabott módszerei láttán a brit Guardian szakújságírója beszavazott a világ tíz legkiválóbb idegenvezetői közé. A legjobb az egészben, hogy Zsuzsa eredetileg nem is erre a pályára készült.

Szívesen mutatom meg a mindennapi életet, ahogy én élek, mi élünk – mondta a Lokálnak szenvedéllyel Szőke Zsuzsa idegenvezető, aki e szemlélete miatt a Guardian szerint méltán foglalhatja el helyét a világ legjobb városi túravezetői között. Zsuzsa azt mondja, a módszere roppant egyszerű. – A vendég egyéni érdeklődéséhez igazítom, mit mutatok meg neki Budapestből. Ha például cukrász, felkeresünk egy ilyen üzemet, ha a színházat szereti, megkérdezzük valamelyik teátrum igazgatóját, hogy megmutatná-e a házat. Nincs két egyforma út.


A lényeg, hogy a látogató jól érezze magát (Fotó: Máté Krisztián)

A lényeg, hogy a látogató jól érezze magát (Fotó: Máté Krisztián)

Ötletekben nincs hiány. A vendég láthat építkezést, „tömegelhet” egy BKV-járaton, találkozhat átlag egyetemistával, vagy beülhet olyan vendéglátóhelyre, ami biztosan nem szerepel a prospektusokban. Túl sok igényhez igazodni persze nehéz, ezért ez a fajta szolgáltatás általában 4-5 fős családoknak, baráti társaságoknak szól. – Az sem ritka, hogy egy embert vezetek körbe. A vendégnek egy ilyen út sokkal nagyobb élmény – magyarázta Zsuzsa.

Meglepő, de ez a tehetséges idegenforgalmi szakember eredetileg nem erre a pályára készült.A szüleim erőltették, hogy a középiskolában ebbe az irányba tanuljak. A nyelvtanulás érdekelt, de valójában én inkább színésznő szerettem volna lenni – árulta el.


Végül egy két tannyelvű középiskola gimnáziumi osztályába iratkozott be, de az utolsó két évben felvette az idegenforgalmi képzés tárgyait is és megszerezte az idegenvezetői engedélyt, hogy aztán az évekig a fiókban porosodjék. – Egyetemre mentem, az ELTE-n művészettörténetet és esztétikát tanultam. Közben jöttem rá, hogy mennyire hiányzik a tanult szakmám. Egy későn felismert szenvedélyes szerelem ez. Hirtelen belevetettem magam, még a diplomázást is elhúztam egy kicsit, annyira sokat dolgoztam – mesélte Szőke Zsuzsa.

Mint elmondta, nem emlékszik, mikor fedezte fel a saját stílusát.Számomra az első pillanattól természetes volt, hogy ezzel a szemlélettel dolgozom – emlékezett vissza. Népszerűsége lehetővé teszi, hogy önállósodjon. Új, félig kész angol nyelvű honlapján, a www.curiocitybudapest.com-on már saját ötleteit hirdeti. – Nagyon szeretem ezt csinálni. Remélem, ezután is lesz annyi jó ötletem, hogy érdekes maradjak.

Kapcsolódó Cikkek