2020. február 27., csütörtök
Edina

Sport

Eltiltanák a doppingoló orosz atlétákat

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség (VFLA) és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelynek elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette testület az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppinglabor akkreditációjának visszavonását kérte. Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.


A hétfőn nyilvánosságra hozott, 350 oldalas vizsgálati anyag továbbá örökös eltiltást javasol öt versenyzőre – köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.


Vagyim Zelicsenok VFLA-vezető szerint az eltiltás nem lenne “objektív döntés”, hiszen a szervezet vezetését leváltották tavasszal a kirobbant botrány hatására. Hozzátette, voltak doppingesetek Oroszországban, de nem gondolja, hogy ezek “szisztematikusak” lettek volna.

A független WADA-testület az orosz atlétikát – elsősorban a gyaloglást – alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrányt követően alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette Lamine Diack tiszteletbeli tagságát, az IAAF előző elnöke a gyanú szerint két társával mintegy 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól azért, hogy az atlétáik doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódó Cikkek