EUR: 339,55 Ft
CHF: 319,53 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Belföld

Európa kinyírta a magyar acélipart

˗ Két évvel ezelőtt azt sem tudtam, túléljük-e az acélgyártás kilencvenes évek óta húzódó válságát. Ma az ISD-Dunaferr megvan, de nagyon kemény kihívásokkal kell szembenéznie – fogalmazott Evgeny Tankhilevich cégvezető.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A prezentációból, amelyet Sevcsik Mónikával, a vállalat reorganizációs és management support igazgatójával közösen tartottak, kiderült, néhány tényező komoly versenyhátrányba hozta Európában az ISD-Dunaferrt. Ezek között szerepelnek az Oroszország elleni európai szankciók, amelyek az orosz banki érdekeltségbe tartozó cég hitellehetőségeit erősen leszűkítették. Rengeteg nehézséget okoz a CO2 kibocsátás ellenőrzésének rendszerere, amely az európai vállalatokat sújtja az ázsiaiakkal szemben. Az importőrök pedig egyre több olcsó terméket hoznak be Kínából. És nehezíti a Dunaferr piaci helyzetét az orosz-ukrán háború is, jelentős beszállítók működnek ugyanis háborús területen, és ez akadályozza a szállítást.


Az 1954 óta működő cég, amely Dunaújváros és a térség legnagyobb foglalkoztatója, megszorításokkal és a technológia fejlesztését támogató beruházásokkal próbál kilábalni helyzetéből. Evgeny Tankhilevich úgy fogalmazott, a kormánynak is újra kellene gondolnia, kell-e magyar acélgyártás: szükség volna állami segítségre.

Kapcsolódó Cikkek