EUR: 338,07 Ft
CHF: 318,49 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb I.kerület II.kerület XXII.kerület

Fedák Sárit idézi Szűcs Nelli

Fedák Sári címmel önálló estet ad Szűcs Nelli a Nemzeti Színházban. Kora legünnepeltebb, majd méltatlanul meghurcolt színésznőjének emlékét azért idézi fel a jelenleg Budán élő, de ugyancsak beregszászi kötődésű művésznő, hogy megmutassa a mai közönségnek a hazug vádak mögött rejlő, a munkáját és a hazáját szerető ember igazi arcát.

Fedák Sári - Szűcs Nelli önálló estje Nemzeti színház ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szűcs Nelli Fedák Sáriként és önmagaként áll a színpadon

Szűcs Nellit régóta foglalkoztatja beregszászi nagy elődje sorsa. Végigolvasta a könyveit, a róla szóló visszaemlékezéseket, és másfél évvel ezelőtt elkezdte színpadra összeállítani Fedák Sári igaz történetét.


– Nem csak a beregszászi gyökerek közösek bennünk. Színésznő volt, aki nagyon szerette a hazáját és a munkáját. Rengeteget szerepelt külföldön, de mindig arra vágyott, hogy az otthoni közönséget meghódítsa. Én is alig várom, hogy otthon játszhassak Beregszászon. A lénye, a személyisége érdekelt: milyen volt valójában az, aki 25 évig kommunista volt, majd másnap ráfogták, hogy náci és antiszemita. Végül összeállt a kép a szenvedélyes színészről, aki sem ez, sem az nem volt, csak ember – mesélte Nelli.

A színésznő megkereste Fedák Sári sírját a temetőben és virágot ültetett a sírjára.


– Elmentem Nyáregyházára, megnéztem az épületet, ahol az utolsó éveit töltötte, és a kertben arra gondoltam: ez a nagy fa még látta Fedák Sárit. Fantasztikus dolgok történtek velem, miközben vele foglalkoztam – mesélte Szűcs Nelli, aki az előadásra készülve találkozott Fedák testvérének unokájával, a bemutatóra Caracasból hazalátogató Mária Lujzával is.

– Szűcs Nelliként kezdek róla beszélni, és végig róla mesélek, érte és miatta. Fedák ünnepelt primadonna volt, de drámai színésznő akart lenni, és ezért volt ereje és alázata mindent elölről kezdeni. Tudott tündökölni, aztán elbújni hónapokra a reflektorfény elől. Naggyá tették, bálványként tisztelték, aztán szinte ugyanazok eltüntették. Azon gondolkodtam, milyen erős személyiség lehetett, hogy félhettek tőle, ha képesek voltak 66 évesen börtönbe zárni – mondja Szűcs Nelli.

Fedák Sári - Szűcs Nelli önálló estje Nemzeti színház ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szűcs Nelli Fedák Sári Molnár Ferenchez fűződött viharos viszonyáról is mesél

– Ha darabot írnak, regények születnek kitalált személyekről, miért ne állíthatnánk emléket egy hús-vér emberről, aki már életében megjárta a mennyet és a poklot? Ha mi, művészek nem beszélünk egykori kollégáinkról, akkor ugyan ki fog?

 

Fedák-villák Pesten és Budán

fedak_villa Hűvösvölgyben

A budai egykori Fedák-villa

Fedák Sárinak Budán és Pesten is volt villája. A Hűvösvölgyi útit a városi legendák szerint nyaralónak használta, és sok időt töltött ott a vele néhány évig házasságban is élő íróval, Molnár Ferenccel. Fedák Sári 1917-ben vásárolt elegáns, kertes villát Pestszentlőrincen, a Gyöngyvirág utcában szülei számára, ahol rövid ideig ő is élt megözvegyült édesanyjával. Miután édesanyja is meghalt, 1938-ban lebontatta a villát és a területet kisebb parcellákra osztva eladta.

fedák villa Pestszentlőrinc

Fedák Sári egykori villája már csak képeslapon látható

Senki nem mond „fedáksárit”

A rablóultiban az irreálisan magas kontra neve: fedáksári. Arról megoszlanak a vélemények, hogy hányszoros kontráról is van szó pontosan, mert az ultiban nem szokott odáig eljutni senki, hogy „fedáksárit” mondjon.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.