EUR: 337,06 Ft
CHF: 317,79 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Felmentették a Nagymenők filmet ihlető maffiózót

Felmentette az illetékes New York-i bíróság azt az immár 80 éves amerikai maffiózót, akit azzal gyanúsítottak, hogy fontos háttéremberként részt vett az amerikai nagyváros Kennedy-repülőterén 37 évvel ezelőtt elkövetett, rekordnagyságú zsákmányt hozó fegyveres rablásban.

Vincent Asarót, akinek tavalyi letartóztatásával megoldódni látszott az Egyesült Államok történetének egyik leghírhedtebb megoldatlan bűnügye, gyilkosság, zsarolás és egyéb bűntények alól is felmentette csütörtökön a brooklyni szövetségi bíróság.


Az 1978. december 7-én történt rablás elkövetői hatmillió (1,7 milliárd forint) dollárnyi, Németországból érkezett készpénzt és ékszert zsákmányoltak a John F. Kennedy nemzetközi repülőtér Lufthansa légitársasághoz tartozó raktárából.

New York, 2015. november 13. Vincent Asaro, a Bonanno amerikai maffiacsalád egyik feltételezett vezetője (k) távozik a brooklyni szövetségi bíróságról New Yorkban 2015. november 12-én, miután felmentették minden vádpont alól. A 80 éves Asarót többek között azzal vádolták, hogy részt vett az Egyesült Államok egyik legnagyobb, hatmillió dolláros értékre elkövetett rablásának, egy Lufthansa-gép 1978-as kifosztásának megtervezésében. A bűncselekményt Martin Scorsese amerikai rendező a Nagymenők című filmjében jelenítette meg. (MTI/AP/Bryan R. Smith)

New York, 2015. november 13.
Vincent Asaro, a Bonanno amerikai maffiacsalád egyik feltételezett vezetője (k) távozik a brooklyni szövetségi bíróságról New Yorkban 2015. november 12-én, miután felmentették minden vádpont alól. A 80 éves Asarót többek között azzal vádolták, hogy részt vett az Egyesült Államok egyik legnagyobb, hatmillió dolláros értékre elkövetett rablásának, egy Lufthansa-gép 1978-as kifosztásának megtervezésében. A bűncselekményt Martin Scorsese amerikai rendező a Nagymenők című filmjében jelenítette meg. (MTI/AP/Bryan R. Smith)

Az ügyészek szerint Asaro nagyjából egy mérföldre a repülőtérről, egy autóban várakozott a rablás szellemi atyjának tartott James Burke-kel. A látványos bűnügyet Martin Scorsese is feldolgozta 1990-es filmjében, a Robert de Nirót is szerepeltető Nagymenőkben.


Asarót, aki az ügyészek szerint a szicíliai maffiával kapcsolatban álló Bonanno család egyik befolyásos tagja, azzal is megvádolták, hogy 1969-ben láncos nyakörvvel megfojtott egy állítólagos informátort, közreműködött egy hozzátartozója meggyilkolásában és kirabolt egy páncélautót.

A csütörtöki ítéletet követően Asaro örömittasan hagyta el a bíróság épületét. “Két évet töltöttem itt, és meghalok, hogy végre hazamehessek” – mondta a férfi, aki 2014 januárja óta volt őrizetben. Hozzátette, hogy semmi másra nem vágyik, csak egy jó tál ételre és, hogy láthassa a családját.

A három hétig tartó tárgyalássorozaton a szervezett bűnözés számos korábbi ismert alakja megszólalt tanúként, köztük Asaro unokatestvére, Gaspare Valenti is, aki összefüggésbe hozta Asarót a Lufthansa-rablással és az 1969-es gyilkossággal is.

Asaro letartóztatásáig mindössze egyetlen embert vádoltak meg a rablás ügyében, méghozzá a légitársaság egy alkalmazottját, aki belső emberként működött közre.

Asaro ügyvédjei arra alapozták védelmüket, hogy Valenti és a többi közreműködő profi hazudozók, akik fizetség vagy kegyelem ellenében hajlandóak hamis tanúvallomást tenni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.