EUR: 337,34 Ft
CHF: 317,64 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Életmód

Fiatalodni akarsz? Kenj magadra növényi őssejtet!

The girl's face after care cosmetics

A növényekből nyerhető őssejtek minden sejttípus létrehozására képesek

Mielőtt plasztikai sebészhez rohannánk az első ráncok megjelenésekor, először érdemes a kevésbé drasztikus megoldásokat is megvizsgálni. Svájci alma, keserű narancs, alpesi rózsa, tengeri kömény, havasi gyopár és nyári orgona – csak néhány növény azok közül, amelyek sejtjeit sikerrel hasznosítják a kozmetológiában. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos elárulta, hogyan  lassítják ezek a növények a bőr öregedését.

– Az emberi bőrben is megtalálhatók az őssejtek, amelyek aktivitása a kor előrehaladtával csökken. Ennek következtében a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából, és az egyre mélyülő ráncok is megjelennek. Felnőttkorban már nem keletkeznek őssejtek, ezért fontos, hogy minél gondosabban őrizzük a meglévők működőképességét – magyarázta Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus. A szakorvos kiemelte, hogy a bőrápolás terén igazi áttörést jelentett a növényekből nyerhető őssejtek alkalmazása, amelyek minden sejttípus létrehozására képesek.


A kozmetológiában először egy svájci almafajta őssejtjeit használták eredményesen. – Megfigyelték, hogy a gyümölcs héja hónapokon keresztül friss maradt, nem ráncosodott. Kiderült, hogy a titok a szövetekben található különleges őssejtekben rejlik. A kutatások igazolták, hogy az alma őssejtjei az emberi bőr őssejtjeinek működőképességére és vitalitására is pozitívan hatnak: segítik a bőr megújítását, késleltetik az öregedését és támogatják a regeneráló és védekező folyamatokat – árulta el a szakértő.

A bőrápolásban ma már többek között a havasi gyopár és a nyári orgona őssejtjeit is széles körben alkalmazzák a különböző típusú kozmetikumokban, például arclemosókban, szemkörnyékápolókban és ránctalanító szérumokban. A havasi gyopár rendkívüli ellenálló képessége az őssejtjeiben rejlő gyulladásgátló és védekező mechanizmusnak köszönhető, a nyári orgona különlegessége pedig a megújulás, mert bár télen tövig kifagy, tavasszal mégis képes feléledni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  A héten megkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. Mivel két különböző általános iskola jeles bizonyítványa között lehet  tudásbeli különbség, a szóbelin viszont a tanulók megmutathatják, hogyan feleltek meg a követelményeknek.

 • Az irodai elrendezés pszichológiája

  Az irodai elrendezés pszichológiája

  A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos mehatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak?

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.