2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Folyamatos balhé a görög-macedón határon, rengeteg a sérült rendőr

Szombat kora délután ismét összetűztek a migránsok a macedón rohamrendőrökkel a görög-macedón határnál, 18 rendőr megsebesültt – közölte a macedón belügyminisztérium.

Helyszíni beszámolók szerint mintegy ötven macedón rohamrendőr nyomult be a görög területen lévő konfliktuszónába, mivel a migránsok egy kisebb csoportja kövekkel, botokkal, tégladarabokkal dobálta a rendőröket. A támadásban 18 rendőr is megsebesült, kettőt közülük Gyevgyelija határállomás kórházába szállítottak.


Idomeni, 2015. november 28. Bevándorlók kővel dobálnak macedón rendőröket a macedón-görög határnak az észak-görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti szakaszán 2015. november 28-án. A térségben feszült a helyzet, mert a macedón hatóságok már csak a háborús övezetekből, így Szíriából, Afganisztánból vagy Irakból érkező migránsokat engedik be országukba. (MTI/AP/Muhammed Muhejszen)

Idomeni, 2015. november 28.
Bevándorlók kővel dobálnak macedón rendőröket a macedón-görög határnak az észak-görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija közötti szakaszán .(MTI/AP/Muhammed Muhejszen)

Az összetűzések azután robbantak ki, miután egy 32 éves marokkói bevándorló felmászott egy vasúti vagon tetejére, ott áramütés érte, és súlyos égési sérüléseket szenvedett. A feldühödött tömeg ekkor kezdte dobálni a rendőröket a keze ügyébe eső tárgyakkal, amire a rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, visszaszorítva az embereket. Néhány rendőr is köveket dobált.

A migránsok folyamatosan próbálnak a zöldhatáron át Macedóniába jutni, de amikor a befogadó központokba érkeznek, a rendőrök visszaviszik őket Görögországba.

A macedón hatóságok november 19. óta csak az afgán, az iraki és a szír menedékkérőket engedik be az országba, a többieket gazdasági bevándorlónak tekintik, és elutasítják továbbhaladásukat. Ezért már mintegy kétezren rekedtek a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.