2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Aktuális

Fordulat! Az ügyészség kér enyhítést a fagyállós borosgazdának

fagyállós borosgazda tv2 grabbErre a fordulatra senki sem számított! A vád képviselője enyhítés kér a vádlottnak! Az ügyészség a 7 év  börtönre ítélt fagyállós borosgazda mellé állt.

– Fellebbezést nyújtott be a Pest Megyei Főügyészség a vácszentlászlói fagyállós borosgazda ügyében az illetékes törvényszékhez – tájékoztatta Gyugyi Csilla, az ügyészség szóvivője pénteken az MTI-t. Méghozzá nem is akármilyen szándékkal! A megyei főügyészség a vádlottat eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta, ezt a tárgyaláson folyó bizonyítás eredményeként halált okozó testi sértésre módosította. Ennek eredményeként született meg a Budapest Környéki Törvényszék nem jogerős ítélete szerdán, mely 7 év börtönbüntetést mért a férfira, aki 2013-ban úgy próbálta megakadályozni meggyborának ellopását, hogy fagyállót öntött bele, ezzel egy fiatalember halálát okozva. A bíró több emberen elkövetett emberölés kísérlete, valamint több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt mondta ki bűnösnek a borosgazdát.


Az ítélet óriási felháborodást váltott ki országszerte. A bírói döntésről beszámoló online újságokon és a közösségi oldalakon kommentelők ezrei álltak ki a borosgazda mellett és követelték az ítélet jelentős enyhítését. Az ő táborukhoz csatlakozott most a Pest Megyei Főügyészség is, amelynek álláspontja szerint a vádlott szándéka emberölés elkövetésére még eshetőlegesen sem irányult, ezért a fellebbezést a cselekmény téves minősítésére hivatkozva és a büntetés enyhítése érdekében jelentették be. A védelem ugyancsak a minősítés megváltoztatásáért fellebbezett.

Mint ismeretes, 2013 októberében ismeretlenek különböző tárgyakat loptak el a vácszentlászlói férfi udvaráról. Mint utóbb kiderült, a későbbi sértett is többször bemászott a kertbe, hogy a pincéből meggybort vigyen el. A vádlott észrevette, hogy dézsmálják a borát, ezért úgy döntött, megleckézteti a tolvajt: a benzinkúton öt liter fagyállót vásárolt, amelyből egy-két litert a meggyboros hordóba töltött. A tolvaj másnap ismét lopott a borból, és ismerőseinek is adott belőle. A fagyállótól ketten enyhe lefolyású etilén-glikol-mérgezést szenvedtek. A fiatalember viszont – akiről kiderült, hogy a meggybor után dizájnerdrogot is fogyasztott – súlyos mérgezéssel került kórházba, és pár nap múlva életét vesztette.


A borosgazda egyébként az eljárás során egy percig sem igyekezett tagadni, hogy ő tette a fagyállót a borba, azt viszont mindvégig hangsúlyozta, nem gondolta arra, hogy ez egy ember halálához vezethet. Annyit akart mindössze elérni, hogy a tolvajoknak, a fagyálló okozta kiadós hasmenés után elmenjen a kedvük a borától.

20 évet is kaphatott volna
Halált okozó testi sértésért 2-től 8 évig, több emberen elkövetett emberölési kísérletért 10-től 20 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A borosgazda az enyhítő körülmények figyelembe vétele miatt kapott első fokon 7 év börtönt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Teafilter helyett óvszert vett

    Teafilter helyett óvszert vett

    Vicces félreértés kerekedett abból, hogy a 76 éves Rosemarie Riley otthon hagyta szemüvegét, amikor leugrott teáért egy közeli üzletbe.

  • Semmi sem lesz Karácsony ígéreteiből

    Semmi sem lesz Karácsony ígéreteiből

    Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetését, melyben a kiadások 23 milliárd forinttal nőttek tavalyhoz képest. Ennek ellenére Karácsony Gergely főpolgármester kampányígéreteinek jó része nem szerepel előterjesztésekben.