2020. február 26., szerda
Géza

Béren kivüli juttatás

Gyerekjáték a beiskolázás az Erzsébet-utalvánnyal

A tanévkezdés mindig nagy fejtörést okoz a családoknál, hiszen a beiskolázás meglehetősen drága mulatság. Többek között az ilyen gondok enyhítésére találták ki az Iskolai Erzsébet-utalványt, az idei szeptember pedig már a harmadik volt a sorban, amikor a tanszervásárlást az utalványok beváltásával is megoldhatták a családok.

beiskolázás, tanév, iskolakezdés (Fotó: MTI)

Van hol és van miből válogatni (Fotó: MTI)

Két éve, 2013 januárjában az Erzsébet-utalvány család újabb taggal, az Iskolai Erzsébet-utalvánnyal bővült. A kezdeményezés elsősorban a tanévkezdés nehézségeit kívánta enyhíteni úgy, hogy az ilyen utalványokkal a taneszközök, de akár ruházati cikkek és irodaszerek megvásárlása is lehetővé vált. Az érintett termékkör aztán a könyvtárellátóval kötött megállapodással tovább bővült, és ma már a tankönyvek beszerzése is – egészen pontosan az ehhez kapcsolódó díjbekérők ellenértékeként – megoldott iskolai utalvánnyal. Ezenkívül a sportfelszerelések is bekerültek a kedvezményezett cikkek közé.


Az Iskolai Erzsébet-utalványt jelenleg mintegy húszezer helyen fogadják el (köztük olyan nagy áruházakban is, mint a Tesco, a Spar, az Alexandra vagy a Decathlon), de nem csupán a széles lefedettsége miatt éri meg igényelni. Az utalvány a sorozatunkban már korábban bemutatott Étkezési, illetve Ajándék Erzsébet-utalványokhoz hasonlóan béren kívüli juttatásnak minősül, amely gyermekenként és szülőnként a mindenkori minimálbér 30 százalékáig adható éves szinten. Vagyis az apa és az anya külön-külön is jogosult. Ez idén azt jelenti, hogy a munkáltatók minden iskoláskorú gyermek után 31 ezer 500 forintot juttathatnak támogatásként. Erre a keretösszegre mérsékelt, 35,7 százalékos adó vonatkozik. Persze e határ felett is adható iskolai utalvány, ebben az esetben viszont az adóteher 51 százalék fölé ugrik.

Az iskolai utalványban az is jó, hogy még a névértéknél is többet érhet, számos elfogadóhely ugyanis speciális kedvezményeket vezetett be a beváltásra. Ezek mértéke eltérő, de átlagosan 10-15 százalékos árengedményekről van szó, amelyek a megjelölt időszakban az Iskolai Erzsébet-utalvány felmutatásával automatikusan igénybe vehetők. Az utalványok minden esetben az adott tanév első napját megelőző 60. naptól igényelhetők, és egészen a kibocsátás évének utolsó napjáig − vagyis idén is december 31-ig! − használhatók fel, kizárólag Magyarországon.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.