2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb XIX.kerület

Három éve segítik a kispestieket

Harmadik születésnapját ünnepelte a Forrásház Gondozási Központ. Az egészségügyi és szociális ellátást nyújtó, valamint a gondozottak foglalkoztatását is vállaló intézmény a mentális problémákkal küszködő kispestieken hivatott segíteni 2012 novembere óta.

Faültetés a Forrás udvarán (Fotó: Máté Krisztián)

Diófát ültettek a születésnap alkalmából (Fotó: Máté Krisztián)

Az évforduló alkalmából Márton-napi mulatságot rendezett az intézmény: gyümölcsfákat ültettek az udvaron, és megnyílt Horváth László amatőr festő kiállítása.


– Aktív családgondozóként dolgozom tíz éve a Kispesti Családsegítő Szolgálatnál. Azt a hiányt próbáltuk pótolni, ami egyre szembeötlőbb volt a munkánk során. Sokaknál nem válik be a meglévő eszköztár, de úgy gondoltuk, valamilyen speciális módon rajtuk is lehet segíteni – mondta el lapunknak Sárkány-Balogh Csilla, a Forrásház szakmai vezetője az ötlet eredetét. – Uniós pályázat és teljes mellszélességű önkormányzati támogatás segítségével megkaptunk egy használaton kívüli óvodaépületet, amit átalakítottunk és emeletráépítéssel bővítettünk.

A cél, hogy olyan összetett szolgáltatást nyújthassanak a kispesti lakosok számára, ami az egészségügyi, foglalkoztatási és munkaügyi gondokat enyhíti.


– A Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ pszichiátriai osztálya vagyunk. Elsősorban rajtuk keresztül kerülnek hozzánk az emberek, de kaptunk már megkeresést a rendőrségtől is. Ahhoz, hogy be tudjunk fogadni valakit, orvosi javaslat szükséges – adott képet a szakember arról, hogyan kerülhetnek a kispesti páciensek a Forrásházba. Elmondása szerint minden olyan eset sikernek számít a munkájuk során, amikor valakinek javíthatnak az életminőségén.

Faültetés a Forrás udvarán (Fotó: Máté Krisztián)

A Forrásházban hamarosan dolgozhatnak is a gondozottak (Fotó: Máté Krisztián)

– Ha magához képest előre tud lépni, az már sikernek számít. A három év alatt 15-20 ember tudott a munkaerőpiacon elhelyezkedni. Januártól pedig megkezdődik az egészségügyi és munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő kispestiek foglalkoztatása is. Szakképzettséget nem igénylő, betanított munkákat végeznek majd nálunk.

A Forrásház munkatársai többdiplomás szakemberek, Sárkány-Balogh Csilla bevallása szerint a legnagyobb kihívást éppen ezért nem a saját szakmai, anyagi fejlődésük jelenti, hanem az emberek motiválása, hogy igenis vegyék igénybe az intézményt.

– Mindenkinek magában kell akarni a változást, és be kell látni, hogy adott esetben ez csak segítséggel működhet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek