2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Hazudott az osztrák média a magyar migránsügyben

Hamis benyomást keltettek a bicskei vasútállomásnál szeptember elején készült fotókkal az osztrák sajtótanács (Österreischischer Presserat) állásfoglalása szerint.

A testület arra figyelmeztetett, hogy a menekültválságról tudósító fotókat mindig a helyes összefüggésben kell ábrázolni, és konkrét esetként a még szeptember elején a bicskei vasútállomásnál készült képeket említette. A több ausztriai médiumban is megjelent fotón a síneken fekvő férfi, nő és gyermek látható, a kísérőszöveg szerint pedig a magyar rendőrség a befogadótáborba akarta vinni a menekülteket akaratuk ellenére.


A közölt képek általi sejtetés miatt több olvasó is a sajtótanácshoz fordult.

A tanács közleményében megemlíti: a helyszínen készített videofelvétel szerint a férfi szándékosan rántotta magával a nőt és gyermekét, nem rendőri közbelépés miatt estek el.

A sajtótanács megállapítása szerint a közölt fotókkal hamis benyomást keltettek, azt sugalmazták, hogy rendőri erőszak is történt. Amennyiben a képek hamis kontextusban jelennek meg vagy az események másképpen zajlottak, mint ahogyan arról a híradások szóltak, úgy a tanács döntése értelmében helyesbítést kell kiadni.

Az osztrák sajtótanács a legnagyobb, osztrák újságírókat és lapszövetségeket tömörítő grémium. Az önkéntesen szerveződő testület döntéseinek nincsenek jogi következményei.

Kapcsolódó Cikkek