2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb I.kerület

Hogy kerül a kortárs kézműves csizma az asztalra?

csizma1

A kézműves hagyomány jól összeilleszthető a modern divattal

Örökség és újítás címmel látható kiállítás a Várkert Bazárban. A szervező a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ). A több mint négyezer tagot számláló szövetség legkiválóbb mestereinek munkáiból válogató tárlat tárgyai az utóbbi tíz-tizenöt évben születtek és jól megmutatják azt a műfaji, technikai alkotói sokszínűséget, amely a mozgalom sajátja.

agyag sutiforma1

Agyagból készített sütőforma

– A tárgyak szépsége, harmóniája önmagáért beszél, épp ezért talán nem idegen tőlünk, hogy mai tárgykultúránkba is – a könnyen megvásárolható, könnyen kidobható tárgyak özönébe –
visszacsempésszük a generációkat kiszolgáló minőségű darabokat – tudtuk meg a szervezőtől. – Ezek a tárgyak összeegyeztethetőek a mai ízléssel: könnyen válhatnak egy városi otthon megbecsült díszévé vagy használati tárgyává, vagy jelenhetnek meg egy modern nő ruhatárának egyéniséget sugárzó egyedi kellékeként – sorolta Adonyi Adrienn, a Hagyományok Háza sajtósa.  Hozzátette, a kiállításon az egyéni alkotó elképzelése által új formát öltő hagyomány emberközeli világa visszaadja a nem csak pénzben kifejezhető „értéket” a tárgyi világunknak.


– Slow food, slow travell, Slow city, slow living… – lelassulni, időt hagyni, ez az életvezetés régi-új bölcsessége, ami az utóbbi években a környezet- és egészségtudatos emberek olyan törekvésévé vált, amely megpróbál vissza-, újra rátalálni az életnek az elviselhető ritmusához, az emberléptékű világ harmóniájához. A „kevesebb több” elve minőségtudatos választást és valós értékközpontúságot jelent, ami kihat az életminőségünkre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.