2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Irán börtönre ítélt egy amerikai újságírót

Börtönbüntetésre ítélték Teheránban Jason Resaiant, a The Washington Post kémkedéssel vádolt tudósítóját – jelentette vasárnap az IRNA iráni hírügynökség, de a börtönbüntetés időtartamát nem közölte.

A hírügynökség egy bírósági szóvivőt idézett, aki hangsúlyozta, hogy az ítélettel kapcsolatban részleteket nem említhet.


Korábbi hírek szerint az ítélet már október elején megszületett, annak tartalmát azonban akkor sem ismertették, utalva arra, hogy a tudósítónak a fellebbezéshez 20 nap áll rendelkezésre.

Az amerikai külügyminisztérium korábban többször sürgette, hogy Teherán ejtse el az újságíróval szembeni vádakat.

Teherán, 2015. május 26. 2013. április 11-i kép Jason Rezaianről, a The Washington Post tudósítójáról Teheránban. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint 2015. május 26-án megkezdődött a kémkedéssel vádolt iráni-amerikai állampolgárságú Rezaian pere Teheránban, a vádpontok alapján akár 10-20 évig tartó szabadságvesztés szabható ki. (MTI/AP/Vahid Szálemi)

MTI/AP/Vahid Szálemi

A 39 éves kaliforniai születésű, de kettős állampolgár Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.

Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek az azzal kapcsolatos remények, hogy Rezaiant el fogják engedni. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzást tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, ám az iszlám köztársaság kormányának részéről kizárták ezt a lehetőséget.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek