EUR: 338,27 Ft
CHF: 318,66 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Isten veled, Westbahnhof!

December 13-tól már nem a Mariahilfer Straße közepén szállunk ki a vonatból, ha Bécsbe utazunk – többek között ez is kiderült a MÁV új menetrendjével kapcsolatos bejelentésből.

A nyolcvanas éveket megélt magyarok némi romantikával gondolnak a bevásárló turizmus ama hőskorára, amikor az ember csak kilépett a bécsi Westbahnhof kapuján, és máris a Mariahilfer Straße közepén találta magát, ahol kényelmesen bevásárolhatott a visszafelé tartó vonat indulásáig. A magyar rendszerváltás óta eltelt két és fél évtizedben az osztrák főváros utcája elvesztette ezt a szerepét, december 13-tól pedig a Westbahnhof sem fogad nemzetközi vonatokat. A két tény között nincs összefüggés, az osztrák vasút egyszerűen a sokkal korszerűbb Hauptbahnhofra teszi át a nemzetközi forgalmat. Az új, nagy sebességű pályának köszönhetően mindez fél óra megtakarítást eredményez a Linz, Salzburg, Innsbruck, München, Zürick irányába tartó vonalon.


MAV_Talent

A MÁV-START jövő évi menetrendjében – amelyet a nemzetközi szerződéseknek megfelelően december 13-i hatállyal a mai napon hirdettek ki – nem ez az egyetlen változás. Csépke András vezérigazgató elmondta, az elmúlt évek tapasztalati azt igazolták, hogy a vállalatnak „a kínálat alapú struktúrából át kell állnia az igényvezérelt struktúrára”, vagyis naprakésznek kell lennie az utasszámokat és igényeket illetően, és meg is kell felelnie ezekre a kihívásokra. A vezérigazgató szerint a cég elsősorban új motorvonatok üzembe állításában, az utaskényelem növelésében, a menetrendszerűség fokozásában és a fedélzeti szolgáltatások növelésében látja a jövőt.

A Lokál kérdésére, hogy a MÁV mennyiben osztja az európai közvélemény aggodalmát a közlekedési infrastruktúra biztonságával kapcsolatban, Csépke András így válaszolt:


̵ A veszély elhárítása a rendvédelmi szervezetek feladata, de ezekkel a szervezetekkel természetesen a MÁV folyamatos kapcsolatban áll.

A MÁV honlapján már olvasható minden információ a menetrendi változásokkal kapcsolatban, az év végére, januárra nyomtatott menetrendi könyv is várható.

Kapcsolódó Cikkek