2020. február 26., szerda
Géza

Belföld

Itt az alkalom beruházni

A hónap elején két új hitelprogramot is bejelentett a Magyar Nemzeti Bank, a lépéseknek köszönhetően pedig akár 600 milliárd forintnyi kölcsönt is kihelyezhetnek jövőre. A források elsősorban a hazai kisvállalkozásokat célozzák, amelyek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. segítségével akkor is pénzhez juthatnak, ha önerőből egyébként nincs kellő biztosítékuk a kölcsönhöz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még november elején jelentette be, hogy 2016 januárjától két új hitelprogramot is elindít: a Növekedéstámogató Program (NTP) mellett a Piaci Hitelprogram (PHP)is elérhetővé válik. A kezdeményezés hátterében az a jegybanki szándék áll, hogy a vállalati, kiemelten a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelállománya bővüljön. Ennek érdekében jövőre akár 600 milliárd forint hitelkihelyezés is megvalósulhat a kkv-kat megcélozva. Mindez azt jelenti tehát, hogy a hazai cégek számára elegendő pénz áll majd rendelkezésre, hogy a tervezett fejlesztéseiket, illetve beruházásaikat megvalósítsák. Ebben az sem jelenthet akadályt, ha egyébként a vállalkozások nem bírnak kellő fedezettel a kölcsön igényléséhez. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) éppen az ilyen problémák kezelésére jött létre, hiszen a társaság készfizető kezességet vállal az olyan hitelekre, amelyek a banki bírálat szerint túlzottan kockázatosnak minősülnek.


üzlet, megállapodás (Profimedia)

Csak egy kéznyújtásnyira van a fejlődés (Fotó: Profimedia)

A Magyar Fejlesztési Bank többségi tulajdonában álló Garantiqa tevékenysége már csak azért is fontos, mert a felmérések azt mutatják, hogy a beruházni szándékozó kisvállalkozások 78 százaléka, a mikrovállalkozások pedig 82 százaléka hitelből tervezi előteremteni az ehhez szükséges finanszírozást. A források sok esetben viszont garanciavállalás nélkül nem jutnának el az igénylő vállalkozásokhoz, hiszen elégséges fedezet híján a pénzintézetek eleve elutasítják kérelmeiket.

A Garantiqa idei harmadik negyedéves eredményeiből az látszik, hogy egyre többen veszik igénybe a garanciaszervezet szolgáltatásait. Az idei új kezességvállalások értéke például 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki adatát, ezzel pedig a társaság teljes garanciaállománya elérte a 353 milliárd forintot szeptember végén. A várakozások szerint a jövőben tovább erősödik majd az igény a kezességvállalási konstrukciók iránt, ez leginkább pedig a közelmúltban meghirdetett jegybanki programok hatása lehet.


A készfizető kezességvállalás a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a Garantiqa kötelezi magát arra, hogy ha a kölcsönért folyamodó fél a bankokkal szembeni fizetési vállalásának nem tesz eleget, az adós helyett – egy előre rögzített mértékig – a Garantiqa fog teljesíteni. A szervezet az egyes kereskedelmi bankokkal áll közvetlen partneri kapcsolatban, a vállalkozások rajtuk keresztül igényelhetik a kezességvállalást. Persze nem mindenki jogosult erre a szolgáltatásra, sőt a lehetőség kifejezetten a kkv-k számára nyitott. Egy vállalkozás akkor tartozik ebbe a kategóriába, ha a foglalkoztatottainak száma nem éri el a 250 főt, az éves nettó árbevétel pedig 50 millió euró alatt marad.

Kapcsolódó Cikkek