2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma

A tavalyi évben jelentősen nőtt a terrorizmus áldozatainak száma a világon, és több mint harmincezren vesztették életüket merényletekben – közölte a londoni székhelyű Institute for Peace and Economics kutatóintézet kedden.

A jelentés szerint 2014-ben világszerte 32 650 ember halt meg terrorcselekményekben, s ez a szám 80 százalékkal magasabb, mint a 2013-as adat. Korábban soha nem mértek ilyen jelentős mértékű emelkedést a terroráldozatok számában egy éven belül – derült ki az agytröszt által összeállított Globális terrorizmusindex nevű éves jelentés legfrissebb kiadásából.


Az intézet a terrorizmus által a világban tavaly okozott gazdasági kárt mintegy 53 milliárd dollárra (16,5 ezer milliárd forint) becsülte, ami tízszerese a 2000-es becslésnek.

A halálos áldozatok feléért az Iszlám Állam nevű közel-keleti dzsihadista szervezet és a nigériai Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport a felelős.


A terrorizmusnak leginkább kitett államok Afganisztán, Irak, Nigéria, Pakisztán és Szíria. A világ terroráldozatainak közel harmada, majdnem 10 ezer ember Irakban vesztette életét.

A jelentésből az is kiderül, hogy a terrorizmus kiváltó okai térségenként és az adott ország fejlettségi szintjének függvényében nagyon eltérőek lehetnek. Nyugaton statisztikai összefüggés van a terrorizmus és a társadalmi és gazdasági tényezők, így például a fiatalok munkanélkülisége vagy a droghasználat elterjedtsége között, s itt a legtöbb áldozatot a magányos merénylők által elkövetett támadások követelik.

Ezzel szemben azokban az országokban, amelyek nem tagjai az általában a fejlett világgal azonosított Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), elsősorban az ott folyó konfliktusokkal és erőszakkal, illetve a korrupcióval függ össze a terrorizmus jelensége – közölte Steve Killelea, az intézet vezetője.

Kapcsolódó Cikkek