2020. február 16., vasárnap
Julianna, Lilla

Külföld

Kerítés épül a görög-macedón határon

Drótkerítést kezdett el felhúzni a macedón hadsereg szombaton a macedón-görög határon, ahol a bevándorlók igyekeznek bejutni az országba és folytatni útjukat Nyugat-Európa felé. Egy kormányszóvivő szerint azonban nem zárják le az utat a háborúk elől Nyugat-Európába menekülő emberek előtt.

A Reuters fotóriporterének beszámolója szerint a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija település közötti határszakasz közelében a katonák elkezdték leverni a földbe a hosszú fémoszlopokat és kifeszíteni a dróthálót, amivel a Magyarország déli határán kiépített kerítéshez hasonló, 2,5 méter magas akadályt állítanak a menekülők útjába.


Szírek, afgánok és irakiak haladnak át nagyrészt akadálytalanul az egész Balkán-félszigeten, miután a tengeren Görögországba jutnak Törökországból. A macedón hatóságok november 19. óta minden más nemzetiségű embert, köztük az iráni, bangladesi, pakisztáni és szomáliai menekülteket visszafordítják Görögország felé, aminek következtében több ezren torlódtak fel a határ görög oldalán fekvő Idomeni település közelében.

Egy kormányszóvivő a Reuters hírügynökség szerint azt mondta: a kerítéssel a cél “az emberáradat ellenőrzőpontokhoz terelése, ahol regisztrálják őket és humánusan bánnak velük”. “Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a határ nyitva marad. Ahogy eddig is, átengedünk mindenkit, aki háború dúlta térségből jön” – tette hozzá.

Csütörtökön több tucat, gazdasági bevándorlónak minősített migráns csapott össze a határon a rendfenntartókkal. Főleg Iránból, Marokkóból és Pakisztánból érkezett emberek próbáltak átjutni a határon.

Kapcsolódó Cikkek