2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

Kevés az ingatlan, nincs növekedés!

Az utóbbi évben akár saját bőrünkön is tapasztalhattuk, (pozitív és negatív értelemben egyaránt) hogy jelentős emelkedésnek indultak az ingatlan árak. Eladásra szánt házainkon és lakásainkon egyre jobb áron tudunk túladni és az albérletárak is jelentős növekedést mutattak…eddig! A Jófogás és a GKI közös iparági elemzése azonban a tendencia csökkenését mutatja – úgy tűnik, az iskolaév elrajtolása után lecsillapodott a piac, októbertől ugyanis megállt a növekedés. Mint kiderült az áremelkedés öngerjesztő folyamattá vált és sokkal inkább tükrözi a lakástulajdonosok már-már irreális elvárásait, mintsem az albérletet keresők valós fizetési képességeit.

Budapest, 2013. április 21. Új építésű, eladó lakásokat hirdet egy hatalmas plakát a még burkolatlan lakótömb falán. Mellette (j) egy már lakott, új társasházi épület a főváros IX. kerületében. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Az interneten fellelhető albérlethirdetések számának változásából is jól látható, hogy a februári, valamint a szeptemberi felsőoktatási képzések indulása jelentős hatással volt az albérletek kínálati oldalára, hiszen az ezt megelőző hónapokban, a ponthatárok kihirdetéséhez kötődően, valamint a képzések tényleges indulásakor nyílik lehetőség a jobb áron történő újbóli bérbeadására, ámbár a piac szinte csak a fővárosban és a megyei jogú városokban működik érdemben.


lokal_fecskelakas_13ker_2szamA fővárosi és regionális albérletpiac különbözőségét jól szemlélteti, hogy míg vidéken már akár egy 3 szobás lakás is bérelhető 100.000 Ft körül, addig Budapesten ezért az összegért ma egy egyszobás lakást mérnek. A meghirdetett kiadási árak pedig leginkább a 3 szobás budapesti albérletek esetében ingadoznak, a többi méretkategóriában sokkal enyhébb mértékű kilengések tapasztalhatóak.

Kapcsolódó Cikkek