2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Béren kivüli juttatás

Ki volt Szent Erzsébet?

Az Erzsébet-utalványcsalád mellett az Erzsébet-program névadója is II. András magyar király lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet, aki 1207-ben látta meg a napvilágot Sárospatakon, és nagyon fiatalon, alig 24 évesen halt meg.

Erzsébet vezeklő életmódot folytatott, gyakran böjtölt és virrasztott. Menedékhelyet alapított árva gyermekeknek, később pedig egy 28 ágyas kórházat is létrehozott, ahol maga is részt vett a betegápolásban. Erzsébet küldetésként értelmezte a rászorulók megsegítését, egyszer, amikor éhínség sújtotta a lakosságot – a családtagok rosszallása ellenére is – még a királyi éléstárat is kinyittatta a szegények élelmezésére. Később Assisi Szent Ferenc rendjének tagja lett. A legenda szerint megjósolta halálának időpontját, a sírja mellett pedig számos csoda történt. Ezek nyomán IX. Gergely pápa 1235-ben szentté avatta.


Erzsebet_Utalvany_logoErzsébetet általában rózsákkal a kosarában ábrázolják. Ennek eredetét az a történet magyarázza, amikor egy alkalommal kenyereket vitt a szegényeknek, sógora viszont „rajtakapta” a jótékonykodáson. Mikor rákérdezett, hogy mi van a kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy megtilthatják, hogy segítse a rászorulókat, azt válaszolta, hogy rózsákat gyűjtött. A sógora felemelve a kosár tetejét, a kenyerek helyett valóban rózsákat talált. A legenda szerint Isten tett csodát, mert nem akarta, hogy a szent asszonyt hazugságon kapják. Erzsébetet gyakran ábrázolják még korsóval, amelyből a szegényeknek adott inni, illetve pálmaággal is, amely a halál feletti győzelem jelképe.

Erzsébet tisztelete a XIII. századtól egész Európában elterjedt. Egymás után alakultak a Szent Erzsébet-kórházak, templomok, kápolnák és kolostorok. Az egyik legismertebb, Szent Erzsébet tiszteletére szentelt székesegyház a kassai Szent Erzsébet-dóm. A százezreket érintő Erzsébet-utalvány, illetve Erzsébet-program névadójául éppen ezért választották az Árpád-házi királylányt, hiszen példája mindenkinek okulásául szolgál: a társadalmi szolidaritást nem szavakkal, hanem tettekkel kell szolgálni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.