2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Program

Közel húsz hazai cég Bulgária legnagyobb élelmiszeripari vásárán

Idén 2015. november 11-14. között 14. alkalommal rendezik meg Bulgária egyik legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítását. Magyarország partnerországként és díszvendégként vesz részt az eseményen, melyen a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), a Bulgáriai Magyar Nagykövetség, valamint a Magyar Bolgár Kamara közreműködésével 16 magyar vállalkozás képviselteti magát. A rendezvényt Magyarország képviseletében Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

„Fontosnak tartjuk a Bulgária és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok további elmélyítését. Ehhez kapcsolódóan Magyarország földrajzi adottságai, valamint technológiai szakértelme révén kiváló partnereket tud ajánlani a bolgár fél részére” – hangsúlyozta Tóth Katalin nyitóbeszédében.


Bulgária a rendszerváltást követően nagy változásokon ment keresztül, mely a nemzetközi együttműködések alakulásában is megmutatkozik. A magyar-bolgár kereskedelmi kapcsolatok is erősödnek, az árucsere forgalom folyamatosan növekszik. „A magyar kivitel alapját leginkább a gyógyszer-, valamint a gépjárműipari termékek adják, de a minőségi magyar élelmiszerek is jó eséllyel indulnak ezen a piacon. Ezért is bír nagy jelentőséggel, hogy idén Magyarország a díszvendége Bulgária egyik legjelentősebb élelmiszeripari szakvásárának” – mondta Klein András Magyarország bulgáriai nagykövete.

A Nagykövet elmondása szerint Bulgária piaca kiváló lehetőséget jelent a magyar kis- és középvállalkozások számára, hiszen a két ország között hagyományosan baráti a kapcsolat.


„A földrajzi közelség, valamint a rokonszenv azonban nem minden, a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetni” – tette hozzá.

A Bulgáriai Magyar Nagykövetség, a Magyar Bolgár Gazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház összefogásával Magyarország képviseletében 16 cég vesz részt a kiállításon. A magyar standon többek között borászokkal, kézműves élelmiszeripari termékekkel, például sajtokkal, lekvárokkal, édesipari termékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint tradicionális magyar ételeket is kóstolhatnak.

„Azok a magyar vállalkozások tudnak sikereket elérni a bolgár piacon, melyek amellett, hogy minőségi terméket nyújtanak és gyorsan, rugalmasan reagálnak, ki tudják építeni a bizalmat a bolgár partnerrel. Ezt követően mindkét fél számára gyümölcsöző üzleti kapcsolatok alakulhatnak ki” – hangsúlyozta a Nagykövet.

Kapcsolódó Cikkek